Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Άρχισαν να διατίθενται τα εισιτήρια για τις νύχτες πρεμιέρας, το φεστιβάλ αρχίζει την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το κοίταξα προσεχτικά και βρήκα ελάχιστες (έως καθόλου) ταινίες να με ενδιαφέρουν. Μπορεί και εγώ να μην έχω τόση "σινεφιλική" περιέργεια όσο παλιά, αλλά θεωρώ ότι το φεστιβάλ έχει χάσει τελείως τον προσανατολισμό του (όπως και το περιοδικό Σινεμά αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση).

Ποια είναι η κατεύθυνση του φεστιβάλ; Δείχνουμε παλιές ταινίες που δεν βρήκαν την αναγνώριση που τους άξιζε; Δείχνουμε κλασσικές παλιές ταινίες; Κάνουμε αφιερώματα σε σκηνοθέτες για να εκτιμηθεί συνολικά το έργο τους; Προβάλλουμε εμπορικές αμερικάνικες ταινίες λίγο πριν βγουν στις αίθουσες (ώστε να μην της δεις με το κοινό του village); Προβάλλουμε ανεξάρτητες αμερικάνικες ταινίες λίγο πριν βγουν στις αίθουσες (ώστε να κάνεις φιγούρα στους indie φίλους ότι την είδες πριν γίνει γνωστή); Αναζητάμε πειραματικές ταινίες που δεν θα προβληθούν στις αίθουσες; Ενισχύουμε νέους σκηνοθέτες; Κάνουμε "θεματικά" αφιερώματα; Επικεντρωνόμαστε σε κάποια σχολή κινηματογράφου;

Τίποτα από αυτά αλλά και λίγο από όλα. Ένας αχταρμάς χωρίς χαρακτήρα που ούτε ένα λεπτό δεν έχουν κάτσει οι υπεύθυνοι να ξεδιαλύνουν γιατί πολύ απλά δεν τους νοιάζει. Οι αίθουσες γεμίζουν με το "φεστιβαλικό" κοινό της Αθήνας που ψοφάει για καλά διαφημισμένα events (ακόμα και εάν δεν το αφορούν, δες βαβέλ κάθε χρόνο...θα μιλήσω σε άλλο ποστ γι αυτό, το υπόσχομαι), το χρήμα ρέει με τις τιμές να είναι απαράδεκτα υψηλές για φεστιβάλ (ίδιες με όταν θα βγουν οι ταινίες στις αίθουσες) και ο Ορέστης βρίσκει νέες γκόμενες.

Και ο κινηματογράφος έρχεται σε δεύτερη μοίρα...

Υ.Γ. Καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο για το φεστιβάλ έπεσα πάνω σε αυτό που νομίζω ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον.

2 σχόλια:

  1. Η κατεύθυνση του φεστιβάλ φέτος είναι μία: Αυτή που δείχνει την έξοδο! Βαρέθηκα να με ρωτάνε αν θα πάω κι αν θα πάω! Γιατί; επειδή απλά είναι φεστιβάλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ρωτάνε όλοι γιατί είναι MUST ρε φίλε!!!
    χαχαχαχαχαχαχα

    Αρχικά δεν ήθελα να γράψω πόστ στο οποίο μόνο να γκρινιάζω,αλλά έχει πάρει την κατρακύλα το πράγμα. Σου λέω κοίταγα και ξανακοίταγα το πρόγραμμα και δεν βρήκα ΜΙΑ ταινία να με κάνει να μπώ στην φασαρία να βγάλω εισητήριο. (γιατί με τόσο κόσμο φασαρία είναι, πρέπει να στηθείς σε ουρά 3 μέρες πρίν αρχίσει το φεστιβάλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή