Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

ΤΕΛΟΣ?

(κλικ στην εικόνα να μεγαλώσει)

Αυτό ήταν... Το Sadly Cairo σταματάει. Δεν ξέρω αν θα είναι οριστική η διακοπή ή θα μου έρθει ξαφνικά μετά από μήνες να συνεχίσω. Ο χρόνος θα δείξει. Για διάφορους λόγους όμως αποφάσισα να σταματήσω πρίν μπεί το νέο έτος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όποιον ασχολήθηκε να διαβάσει τα άρθρα μου και ένα ακόμη μεγαλύτερο σε όποιον μπήκε στον κόπο να αφήσει και σχόλιο. Όλα τα πόστ που έχω κάνει παραμένουν διαθέσιμα μέσω της αρχειοθήκης του ιστολογίου (στην δεξιά στήλη της σελίδας).

Προσωπικά, τα 5 αγαπημένα μου ήταν η επιλεκτική αναφορά σε κόμικς που κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά (ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ), οι λίστες που έκανα για τα καλύτερα της δεκαετίας σε κόμικς, μουσική και κυρίως ταινίες (TOP 25 MOVIES OF THE 00s), το διπλό αφιέρωμά μου στο μεγαλείο του Rock and Roll (HOW ROCK AND ROLL ALMOST DIED και ΡΟΚ ΑΡΑΟΥΝΤ ΔΕ ΚΛΟΚ) και η παρουσίαση του ψυχανώμαλου μουσικού γούστου του Έλληνα (ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ).

Εύχομαι υγεία, γαλήνη και ευτυχία. Το νέο έτος να είναι λιγότερο άγριο από το προηγούμενο και να εκπληρώσουμε κάποιες από τις επιθυμίες μας.
Ευτυχισμένο το 2010! Γειά σας...

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

2009:THE YEAR ENDER.

Ένας μικρός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ - Γιώργος Λάνθιμος

Απέφυγα να της αφιερώσω πόστ όταν την είδα, γιατί γινόταν πανικός με το hype και έκρινα ότι άλλη μια αναφορά στη ταινία θα κούραζε και θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Επιπλέον ήθελα να το σκεφτώ καλύτερα. Τώρα που έχει περάσει καιρός είμαι σίγουρος για την επιλογή μου. Αυτή ήταν η καλύτερη ταινία που είδα σε σινεμά φέτος. Δεν της αξίζει κάν να μπεί σε σύγκριση με άλλες ελληνικές ταινίες του παρελθόντος. Καταφέρνει να είναι "ανοιχτή" σε ερμηνείες και συναισθήματα από τον θεατή όπως επιδίωκε ο σκηνοθέτης έχοντας όμως πολύ προσεγμένο σενάριο και δομή. Σχεδόν όλες οι σκηνές μου έχουν μείνει στο μυαλό. Με έβαλλε τελείως στον δικό της κόσμο για όσο διαρκούσε και σε πολλές σκέψεις όταν τελείωσε...


ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
THE CRYING LIGHT - Antony And The Johnsons

Περίμενα καιρό το επόμενο βήμα του Antony μετά το "I am a bird now" και δεν με απογοήτευσε. Κυκλοφόρησε πολύ νωρίς μέσα στο 2009 (τον είχα κατεβάσει και τον άκουγα ήδη απο την περσινή Πρωτοχρονιά!), αλλά η συνέχεια του έτους δεν επεφύλασσε κάποιο αλλό δίσκο να με συγκινήσει περισσότερο. Ο Antony πατάει γερά στα πόδια του και κάνει το τρία στα τρία στην δισκογραφία του. Ωραία κομμάτια και ενορχηστρώσεις, σπουδαία φωνή (Επιτέλους τον είδα και live φέτος!).
Ευχάριστες εκπλήξεις (με βάση και τις προσδοκίες μου) ήταν και δύο σόλο δίσκοι φέτος. Το Years Of Refusal του Morissey και το Julian Plenti is a Skyscraper του Paul Banks των Interpol.


ΚΑΛΥΤΕΡΟ KOMIK ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
20th CENTURY BOYS - Naoki Urasawa
&
ASTERIOS POLYP - David Mazzucchelli

Ήταν καλή χρονιά για τα κόμικς η φετινή. Mε νέα graphic novels από μεγάλα ονόματα (Footnotes in Gaza/Joe Sacco, The Book of Genesis/Robert Crumb, George Sprott/Seth, Pim and Francie/Al Columbia), εντυπωσιακές κυκλοφορίες ευρωπαϊκών και ιαπωνικών comics στα άγγλικα (You Are There/Jacques Tardi, A Drifting Life/Yoshihiro Tatsumi, The Photographer/Emmanuel Guibert) και άν μετρήσεις και τις επανεκδόσεις κλασσικών comics...πανικός! Κυρίως όμως για δύο πράγματα θα το θυμόμαστε το 2009. Για την έναρξη δημοσίευσης του 20th Century Boys και του Pluto στην Αμερική και για το Asterios Polyp.
Για τον Naoki Urasawa τα έχω γράψει και σε προηγούμενο ποστ μου. Μετά το αριστουργηματικό Monster μας ήρθαν φέτος δύο καταπληκτικές σειρές. Το Pluto που είχα διαβάσει και σε scanlation παλαιότερα και το 2oth Century Boys που υπόσχεται πολλά και έχει ήδη καταφέρει με τους τέσσερεις πρώτους τόμους να με κάνει να "κολλήσω" απίστευτα! Γίνεται θα μου πείς ότι πιάνει αυτός ο τύπος να είναι χρυσάφι; Προς το παρόν δείχνει ότι γίνεται και ειδικά το 20th Century Boys πάει να "χτυπήσει" το Monster.
To Asterios Polyp εκθειάστηκε από τους κριτικούς που σχεδόν ομόφωνα το ανακύρηξαν αμερικάνικο κόμικ της χρονιάς. Δικαίως μάλλον, αν και ήταν λίγο υπερβολικοί κάποια στα σχόλια τους (Jimmy Corrigan δεν είναι που να χτυπάτε τον κώλο σας κάτω!). Είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κόμικ, εντυπωσιακό σε επίπεδο storytelling το οποίο χρειάζεται πολλές αναγνώσεις για να το αφομοιώσεις πλήρως. Ας του δώσουμε τον χρόνο του...

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

BOB DYLAN
CHRISTMAS IN THE HEART

Φετινή κυκλοφορία. Λίγο πριν κλείσει τα 70 του ο Dylan πάντα με περιπαικτική διάθεση απέναντι στις προσδοκίες του κοινού από αυτόν αποφασίζει να ηχογραφήσει έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο! Τον θεωρώ μέγιστο καλλιτέχνη αλλά δεν είμαι από αυτους που "λυσσάνε" για κάθε νέα δουλειά του. Βασικά ότι δίσκο έχει κάνει από το 1980 και μετά δεν μου άρεσε (άσχετα ότι μπορεί να τους βρίσκω κάποια καλλιτεχνική αξία). Επειδή σχεδον ποτέ ο Bob δεν ήταν υπεράνω μιας "πατάτας" (ούτε καν στις δόξες του, βλέπε Self Portrait) προσσέγισα τον δίσκο με επιφύλαξη. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μην περιμένεις ανατροπές, είναι τελείως παραδοσιακός αλλά και διασκεδαστικός. Ο Dylan φαίνεται να το απολαμβάνει, τα έσοδα πάνε σε φιλανθρωπικό σκοπό, οπότε αν αντέχεις ακόμη την ταλαιπωρημένη φωνή του και έχεις αίσθηση του χιούμορ, δοκίμασέ το!


ELVIS PRESLEY
CHRISTMAS

Αυτό το CD μαζεύει δύο χριστουγεννιάτικους δίσκους του "Βασιλιά", το "Christmas Album" του 1957 και το "Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas" του 1971. Ολόκληρους, τον έναν μετά τον άλλον (Tracks 1-12 ο πρώτος, tracks 13-23 o δεύτερος). Το Christmas Album του 1957 θεωρείται μαζί με το "Α Christmas Gift For You From Phil Spector" από τους ωραιότερους χριστουγεννιάτικους δίσκους όλων των εποχών αλλά προσωπικά βρίσκω και το Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas" του 1971 επίσης πολύ όμορφο. Πολλά γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και η απίθανη φωνή του Elvis να δημιουργεί ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για το ΑΠΟΛΥΤΟ MUST χριστουγεννιάτικο cd. Αυτό το CD EINAI τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά αν δεν ακουστεί δεν έρχονται οι γιορτές...


RINGO STARR
I WANNA BE SANTA CLAUS

Και... ο Ringo έχει κάνει χριστουγεννιάτικο Album. Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ αλλά για δική σου ενημέρωση θα συνεχίσω. Οι Beatles ποτέ δεν κυκλοφόρησαν δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο Ringo το 1999 θέλησε να γίνει Άγιος Βασίλης και να καλύψει αυτό το κενό ικανοποιώντας όλους τους fan του συγκροτήματος αλλά και τους δικούς του(;). O δίσκος ήταν τρελλή εμπορική αποτυχία και έγινε αιτία για να απολυθεί ο Ringo από άλλη μία δισκογραφική εταιρία, την Mercury Records. Αλλά επειδή όλες οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες έχουν happy end, o Ringo δεν το έβαλλε κάτω. Συνέχισε να δισκογραφεί με μανία, και μπορείς να περάσεις τις φετινές γιορτές χαρούμενος καθώς έχει ετοιμάσει ΝΕΟ δίσκο που θα κυκλοφορήσει τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Δεν τον προλαβαίνω πιά! Α ρε Ringo, είσαι το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων!!

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη άνθηση στις εκδόσεις ξενόγλωσσων κόμικς στην Ελλάδα. Διάφοροι μικροί εκδοτικοί με μπόλικο μεράκι κάνουν μεγάλη προσπάθεια να φέρουν στην χώρα μας μερικά από τα πιό αξιόλογα Graphic Novels παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 18 βιβλία που προτείνω στην συνέχεια, τα 17 έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 5 χρόνια!

Βέβαια δεν υπάρχει αρκετή διαφήμιση και προώθηση οπότε δεν ξέρω εάν υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό. Αξίζει όμως να ενισχύουμε τέτοιες κινήσεις. Εγώ θα σε βοηθήσω κάνοντας μια μικρή παρουσίαση των σημαντικότερων ξένων κόμικ που κυκλοφορούν στα ελληνικά ώστε εσύ να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές (ανάλογα με τα γούστα σου) για τις Χριστουγεννιάτικές σου αγορές (η λίστα είναι με τυχαία σειρά, όχι αξιολογική).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ZOOBUS (Κέας 42 Αθήνα, τηλ.210-2287232)

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
(Black Hole) του Charles Burns

Μιά σεξουαλικά μεταδιδόμενη επιδημία πλήττει τους νέους στα προάστια του Seattle την δεκαετία του '70 προκαλώντας περιέργες αλλαγές στο σώμα τους. Ένα σχόλιο πάνω στη δύσκολη εποχή της εφηβείας με horror ατμόσφαιρα. Εντυπωσιακό ασπρόμαυρο στύλ με ωραία μελάνια. Θα είναι η επόμενη ταινία του David Fincher (Fight Club, Seven), εσύ μπορείς να το διαβάσεις από τώρα. Τιμή 19 Ευρώ.






MAUS:Η Ιστορία Κάποιου Που Επέζησε
του Αrt Spiegelman
(Τόμος 1: O πατέρας μου αιμορραγεί ιστορία
Τόμος 2: Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματά μου)

Θρυλικό κόμικ, έκανε αίσθηση στην εποχή του, πήρε Pulitzer και έκανε λίγο περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν τα κόμικς στα σοβαρά. Κινείται σε δύο άξονες, ο πατέρας του συγγραφέα εξιστορεί πως επέζησε το Ολοκαύτωμα ενώ ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η σχέση των δύο αντρών. Είναι από τα απόλυτα must μιας σωστής κομιξικής εκπαίδευσης αλλά διαφωνώ με την απόφαση της εκδοτικής να το δημοσιέυσει σε δύο τόμους των 15 ευρώ. Προτιμούσα έναν συγκεντρωτικό φτηνότερο τόμο (όπως η αμερικάνικη έκδοση, ένα βιβλίο που περιέχει και τα δύο).

Υπάρχει φημολογία ότι η εταιρία έχει πλάνα για την δημοσίευση στα ελληνικά του Epileptic (David B.), του Barefoot Gen (Kenji Nakasawa) και του Jimmy Corrigan (Chris Ware). Εύχομαι να τα καταφέρει γιατί μιλάμε για πραγματικά αριστουργήματα της ένατης τέχνης!


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΨΜ
(Ζωοδ.Πηγής 55-57 Αθήνα, τηλ. 210-3813838)

BLANKETS
του Craig Thompson

Το μεγαλύτερο success story των alternative comics στην δεκαετία, αυτό το coming of age love story με πινελιές αμερικανικής επαρχίας και χριστιανικής πίστης σφράγισε τα 00ς. Προσωπικά το λατρεύω, υπάρχουν και οι επικριτές του αλλά αυτό γιατί είναι από τα κόμικ που τα βιώνεις τελείως υποκειμενικά. Όπως τις περισσότερες ερωτικές ιστορίες. Τιμή 25 ευρώ, πλήρως λογική για το μέγεθός του (592 σελίδες!).






PALESTINE
του Joe Sacco

Ο πιό γνωστός (και αξιόλογος) εκπρόσωπος του comics journalism έζησε για κάποιο διάστημα στην Παλαιστίνη και καταγράφει τις εμπειρίες του. Ψύχραιμη, δημοσιογραφική ματιά (γι' αυτό διαφωνώ με το μάλλον προβοκατόρικο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης) αλλά ταυτόχρονα και πολύ καλός χειρισμός του μέσου σε αφηγηματικές τεχνικές. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα νομίζω θα μείνεις ικανοποιημένος. Τιμή 25 ευρώ, με βάση την ξένη έκδοση θα μπορούσε να είναι μικρότερη.




Οι δύο παραπάνω τίτλοι μόλις κυκλοφόρησαν και σε νέα έκδοση με καινούργια και σκληρά εξώφυλλα (Hardcover) για όποιον θέλει να έχει ένα πιο lux αντίτυπο με 30 Eυρώ το βιβλίο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ INKPRESS/ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ info@kormoranos.gr

ΣΑΝ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΓΑΝΤΙΟΥ ΑΠΟ ΒΕΛΟΥΔΟ
(Like a velvet glove cast in iron) του Daniel Clowes

Ένας από τους μεγαλύτερους ενναλακτικούς δημιουργούς κόμικς των τελευταίων 25 χρόνων εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το κόμικ είναι εφιαλτικό, λίγο σουρεάλ, με περίεργη αίσθηση του χιούμορ και σου μένει αξέχαστο σαν αίσθηση και σκηνές. Όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται να σου περιγράψω με δυό λόγια την πλοκή. Αν είσαι φαν του David Lynch (Eraserhead,Lost Highway) ΤΡΕΧΑ αγόρασέ το! Πολύ καλή τιμή στα 15 Ευρώ.





SCHIZO του Ivan Brunetti

Με τεράστια διαφορά το πιο ανώμαλο κόμικ της λίστας. Τώρα εσύ αποφασίζεις αν αυτό είναι καλό ή κακό. Διάσπαρτες σκέψεις, ιστορίες και στριπάκια του δημιουργού που τις περισσότερες φορές κινούνται στα άκρα (γενικώς...) και το κοινό στοιχείο σε όλα είναι ο αστείρευτος μισανθρωπισμός τους. Κοίτα, εμένα μ'αρέσει όταν είμαι στην κατάλληλη διάθεση αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι για όλο το κόσμο. Τιμή 17 ευρώ για μια γερή δόση κατάθλιψης.





ΕΚΔΟΣΕΙΣ JEMMA PRESS (Αλκιβιάδου 138-140 Πειραιάς, τηλ. 210-4227664)

BONE
του Jeff Smith
(Τόμος 1: Διωγμένοι από την Μπόουνβιλ)

Φαντάσου το σαν ένα συνδυασμό των ιστοριών του Carl Barks (Scrooge McDuck) με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Έχει πολλές ξεκαρδιστικές στιγμές αλλά κατά βάθος είναι μια παιδική περιπέτεια. Η Jemma Press δημοσιέυει την έγχρωμη εκδοχή του (αρχικά ήταν ασπρόμαυρο). Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής οι 4 πρώτοι τόμοι (λογική τιμή 12,95 ευρώ ο τόμος) ενώ η σειρά ολοκληρώνεται σε εννιά. ΙΔΑΝΙΚΟ δώρο για πιο παιδικούς αναγνώστες αλλά μπορεί να το απολαύσει και κάποιος μεγαλύτερος.



HELLBOY του Mike Mignola
(Τόμος 3: Το αλυσοδεμένο φέρετρο και άλλες ιστορίες)

Το γοτθικού ύφους κόμικ τρόμου του Mike Mignola είναι πολύ καλύτερο από τις κινηματογραφικές μεταφορές του. Δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν της σειράς, αλλά έχει ΣΚΙΤΣΑΡΑ. Τεράστιο ταλέντο σε ύφος και storytelling o Mignola. Οι πρώτοι δύο τόμοι είναι αρκετά φτηνότεροι (και δυστυχώς ασπρόμαυροι ενώ το πρωτότυπο έχει χρώμα), αλλά αυτός με διάφορες μικρές ιστορίες θεωρείται από τους περισσότερους ο καλύτερος και ο πιο αντιπροσωπευτικός. Τιμή 19 ευρώ.




ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ (The Walking Dead) τών Robert Kirkman/Tony Moore/Charlie Adlard
(Τόμος 1: Μέρες που έφυγαν)

Επιτυχημένη αμερικάνικη σειρά με μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν post αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο με zombies. Είναι πιό έξυπνο και λιγότερο B-movie απ'όσο ακούγεται. Θα γυριστεί σε τηλεοπτική σειρά από τον Frank Darabond (The Shawshank Redemption). Έχουν εκδοθεί 5 τόμοι στα ελληνικά ενώ στην Αμερική η σειρά βρίσκεται στο ενδέκατο τόμο και συνεχίζει ακόμη. Καλή τιμή 13 ευρώ ανά τόμο με τον πρώτο τόμο φτηνότερα στα 10,95 €. Οπότε αν σε ψήνει παίρνεις το πρώτο βιβλίο και δοκιμάζεις.

Να αναφέρω ότι η Jemma Press έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στην έκδοση των κόμικ του Bryan Talbot με τις Περιπέτειες του Λούθερ Άρκραιτ και το φετινό Grandville. Σεβαστός ως καλλιτέχνης αλλά δεν στα προτείνω γιατί δεν είμαι και ο μεγαλύτερος φαν.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ANUBIS (Σουλτάνη 17 Αθήνα, τηλ. 210-3801487)

DEATH NOTE των Tsugumi Ohba/Takeshi Obata

Ένα από τα εμπορικότερα (και για πολλούς από τα καλύτερα) manga της δεκαετίας κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ένας βαριεστημένος μαθητής Λυκείου βρίσκει ένα τετράδιο που αν γράψεις το όνομα κάποιου, τότε αυτός στην συνέχεια πεθαίνει. Η ιδέα εξελίσσεται στην πορεία της σειράς και στο προσκήνιο έρχεται η σύγκρουση του πρωταγωνιστή με έναν αστυνομικό που προσπαθεί να τον πιάσει. Δεν τα ξέρω και πολύ καλά γιατί έχω διαβάσει μόνο τους πρώτους τόμους αλλά σκοπεύω να το συνεχίσω. Σασπένς και σεναριακές ανατροπές μόνο με 10 ευρώ τον τόμο. Έχουν κυκλοφορήσει τρείς τόμοι, η σειρά ολοκληρώνεται σε δώδεκα.


Y THE LAST MAN των Brian K.Vaughan/Pia Guerra
(Τόμος 1: Λειψανδρία)

Η πιό δημοφιλής σειρά της Vertigo στα oos. Με ωραίο high concept (ξαφνικά πεθαίνουν όλοι οι άντρες του πλανήτη εκτός από έναν), έχω γράψει γι΄αυτήν αναλυτικότερα στην λίστα που έκανα με τα 5 καλύτερα κόμικς της DC της δεκαετίας. Ωραία σειρά, ολοκληρώνεται σε 10 τόμους, υπερβολική όμως η κοστολόγηση 19,90 € για τον τόμο όταν η αντίστοιχη αγγλική έκδοση βρίσκεται στα 13$ (δηλαδή περίπου 8,7 ευρώ!). Υποθέτω ότι αν δεν ξέρεις αγγλικά δεν έχεις άλλη επιλογή...




V FOR VENDETTA
των Alan Moore/David Lloyd

Λοιπόν το πρόβλημα μου με την Anubis είναι το εξής. Αποφασίζει να κυκλοφορήσει στα ελληνικά δύο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ graphic novels (Watchmen και V for Vendetta) σε σωστή στιγμή σύμφωνα με εμπορικά κριτήρια (όταν έβγαιναν οι αντίστοιχες ταινίες στις αίθουσες) ΑΛΛΑ επιλέγει να τους κάνει Deluxe έκδοση και να τα κοστολογήσει ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ (40 ευρώ το V for Vendetta και 50 ευρώ το Watchmen!). Νόμιζα ότι σκοπός είναι να προσελκύσουμε τον νέο αναγνώστη, κάτι που φαντάζει δύσκολο μιάς και αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους. Δεν νομίζω ότι αυτός που έρχεται σε πρώτη επαφή με αυτά τα κόμικ χρειάζεται τόσο Deluxe έκδοση. Αυτές οι εκδόσεις απευθύνονται σε κάποιον που είναι ήδη φαν του κόμικ ο οποίος και πάλι δεν νομίζω ότι θα προτιμήσει την ελληνική deluxe έκδοση για να έχει στην βιβλιοθήκη του. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό. Οπότε ναι, πρέπει να πούμε ένα μπράβο στην Anubiς, εξέδωσε δύο καταπληκτικά κόμικς, σε προσεγμένη συσκευασία, αλλά οφείλω και να σε ενημερώσω ότι στις original αγγλικές εκδόσεις κοστίζουν γύρω στα 20$ το καθένα, οπότε όπως καταλαβαίνεις, μπορείς να τα προμηθευτείς (είτε μέσω ίντερνετ είτε από τα κομιξάδικα της Αθήνας) πολύ φτηνότερα από την Anubis. Ότι αξίζει να τα διαβάσεις και τα δύο δεν το συζητώ καν...


BATMAN:THE KILLING JOKE των Alan Moore /Brian Bolland

Εδώ υπάρχει και πάλι το deluxe treatment της Anubis αλλά στο προτείνω γιατί αντιθέτως με τα προηγούμενα μπορείς να το απολάυσεις μόνο με 11 ευρώ. Και Alan Moore (Watchmen, V for Vendetta, From Hell) και Brian Bolland (για να θυμηθείς) και μία από τις καλύτερες ιστορίες του Batman σε μια πολύ συμφέρουσα προσφορά! Αν σου άρεσε οποιαδήποτε ταινία του Batman αγόρασέ το (το quote του Tim Burton στο εξώφυλλο θα σε ψήσει). Έτσι κι αλλιώς πολλά στοιχεία τα έχουν κλέψει από εδώ. Ακόμη καλύτερο αν σου αρέσει ο Batman είναι το Dark Knight Returns (Ο Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει) που επίσης έχει εκδόσει η Anubis αλλά για τους ίδιους λόγους που ανέφερα παραπάνω σε συμβουλέυω να προτιμήσεις την αγγλική έκδοση (η ελληνική έκδοση στα 28 Ευρώ). Μην τα ξαναλέμε...


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΜΟΥΘ (Σόλωνος 128 Αθήνα, τηλ. 2103825055)

SIN CITY: Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ (A dame to kill for) του Frank Miller

Η παλαιότερη κυκλοφορία της λίστας, καθώς η Μαμούθ comix είχε μεταφράσει το Sin City πολύ πριν γίνει μόδα. Έχουν κυκλοφορήσει όλα τα βιβλία της σειράς στα ελληνικά (εκτός από το τελευταίο "Hell and Back") καθώς και το 300 (ξέρεις αυτό με τον Λεωνίδα), με πολύ καλές τιμές καθώς ο κάθε τόμος πάει περίπου στα 10 ευρώ (το 300 κοστίζει 17,5 € με σκληρό εξώφυλλο). Προτείνω τον συγκεκριμένο τόμο γιατι πρώτον είναι από τους καλύτερους, δεύτερον είναι ιστορία που δεν συμπεριλαμβανόταν στην ταινία οπότε δεν την έχεις ξαναδεί. Θα αποτελεί τη βάση για το Sin City 2.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ HELM (Π.Τσαλδάρη 20 Χολαργός, τηλ. 2106511026)

UMBRELLA ACADEMY: Η Σουίτα Της Αποκάλυψης (Apocalypse Suite) των Gerard Way/Gabriel Bá

Δεν ξέρω πως θα σου φανεί αν δεν έχεις άλλες κομιξικές και κυρίως σουπερηρωϊκές αναφορές στη ζωή σου. Το κόμικ πατάει πάνω στο έργο του Grant Morrison στη σειρά Doom Patrol ο οποίος με τη σειρά του είχε εμπνευστεί από την φαντασία και τις περίεργες ιδέες του Jack Kirby (Fantastic Four, New Gods). Είναι ένα μοντέρνο μείγμα σουπερηρώων και ψυχεδέλειας με πολύ καλό ρυθμό που εγώ προσωπικά το βρήκα πλήρως διασκεδαστικό. Δυστυχώς η τιμή είναι αρκετά τσιμπημένη στα 24,90 Ευρώ (η αντίστοιχη αμερικάνικη έκδοση στα 17,95 $).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΒΑΤΟΝ (Βακτριανής 43 Ζωγράφου, τηλ. 210-7294195)

ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ (Persepolis) της Marjane Satrapi
(Τόμος 1:Μια αληθινή ιστορία
Τόμος 2:Η επιστροφή)

Πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, απέκτησε κινηματογραφική μεταφορά (η οποία είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που διασκευή κόμικ σε σινεμά μου άρεσε) και τώρα μπορείς για 15 ευρώ τον τόμο να δείς κι εσύ περί τίνος πρόκειται. Αν και γαλλικό πατάει πολύ πάνω στην ανεξάρτητη αμερικάνικη παράδοση κόμικ με σαφείς επιρροές απο το Maus του Art Spiegelman το οποίο σε συμβουλέυω να προτιμήσεις από τα δύο (δες πιο πάνω στην λίστα). Επίσης εδώ θα προτιμούσα έναν τόμο από το σπάσιμο σε δύο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ (Ναυαρίνου 18-20 Αθήνα, τηλ. 210-3640817)

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ και άλλες ιστορίες (A Contract with God) του Will Eisner

Παρόλο ότι αποτελείται από τέσσερις μικρές ιστορίες το κόμικ αυτό από το μακρινό 1978 εφήυρε τον όρο graphic novel σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κόμικς με σεβασμό από τους εκδότες και το αναγνωστικό κοινό. Κοστίζει 19 ευρώ και σου προσφέρει 4 ανθρώπινες ιστορίες την δεκαετία του 1930 στην Νεά Υόρκη και μια ματιά σε έναν απο τους μεγαλύτερους "δασκάλους" στην ιστορία των αμερικανικών κόμικς, ίσως στην καλύτερή του στιγμή. Κλασσικό, με τεχνικές storytelling για να διδάσκονται. Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι ότι λόγω της ηλικίας του μπορεί να μην αποτελεί ιδανική εισαγωγή στο χώρο των κόμικς καθώς ένας άπειρος αναγνώστης μπορεί να μην εκτιμήσει κάποια πράγματα. Επίσης το lettering του Eisner ορισμένες φορές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εικόνων (όποιος έχει διαβάσει Spirit καταλαβαίνει) με αποτέλεσμα να χάνει λίγο στην μεταφορά στα ελληνικά. Άν σε ενδιαφέρει όμως η πορεία αυτού του μέσου, πρέπει να το έχεις διαβάσει.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γραβιάς 7 Αθήνα, τηλ. 210-3807689)

ΤΟ ΘΑΝΑΤΑΔΙΚΟ (Fun Home) της Alison Bechdel

Ξεπερνάω το γεγονός ότι είναι η χειρότερη μετάφραση τίτλου ξένου graphic novel στην ιστορία. Το Fun Home είναι ένα αυτοβιογραφικό κόμικ που έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές (κυρίως από μή κομιξικούς κύκλους) και θεωρήθε από πολλούς το κόμικ της χρονιάς το 2006. Η Alison Bechdel έχει γίνει γνωστή από τα gay and lesbian θεματολογίας της κόμικς αλλά εδώ μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο αυτές οι ανησυχίες και εστιάζει στην οικογένεια και κυρίως στον περίεργο χαρακτήρα που είχε ο πατέρας της. Δεν με άγγιξε τόσο αλλά είναι μια όμορφη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο σε πολύ καλή τιμή (μόλις 11 ευρώ) οπότε αξίζει να το διαβάσεις.


Μεγάλη πρόοδος σίγουρα... Θυμάμαι την εποχή που δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα διαθέσιμο για μεγαλύτερες ηλικίες. Τώρα κάπως φαίνεται να ακολοθούμε τις εξελίξεις. Ελπίζω κάποτε να αγαπήσει επιτέλους ο κόσμος στην Ελλάδα τα κόμικς. Ο αριθμός των 18 κόμικς της λίστας είναι συμβολικός της κατάστασης των κόμικς στη χώρα αυτή τη στιγμή. Φαίνεται να είμαστε στο όριο της ενηλικίωσης. Χρειάζονται βέβαια κάμποσα βήματα ακόμη για να κατακτήσουμε την ωριμότητα...

Όπως ανέφερα και στην αρχή, τα κόμικς αυτά έχουν ελάχιστη προώθηση και πολλές φορές πολύ κακή διανομή. Γι αυτό σου σημείωσα και τα τηλέφωνα των εκδοτικών για να ενημερωθείς που μπορείς να τα προμηθευτείς. Ενναλακτικά μπορείς να επισκευτείς ή να πάρεις τηλέφωνο για πληροφοριές κάποιο από τα κομιξάδικα της Αθήνας που έχω παρουσιάσει αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.



2010 UPDATE:
3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ INKPRESS/ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΣ info@kormoranos.gr

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΗΣΑ (Ι Never liked you) του Chester Brown

Αυτοβιογραφικό κόμικ εφηβείας. Οι άβολες σχέσεις του δημιουργού με την μητέρα του και με τις κοπέλες της ηλικίας του στο προσκήνιο. Λάθη και ελαττώματα του τότε, που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τον καλλιτέχνη. Διάσπαρτα, απομονωμένα καρέ σε κάθε σελίδα, μαεστρικό storytelling. Αυτοκριτική και λεπτή προσσέγιση σε ένα κόμικ που μάλλον δεν ήταν εύκολο να γραφτεί. Απο τα αριστουργήματα του είδους. 15 ευρώ, αν αντέχεις και σου αρέσει η επαφή με το συναίσθημα το έχεις πάρει ήδη.



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ANUBIS (Σουλτάνη 17 Αθήνα, τηλ. 210-3801487)

ΘΑΝΑΤΟΣ: Το Τίμημα της Ζωής (Death:The high cost of living) των Neil Gaiman/Chris Bachalo

Από τις σελίδες του Sandman ξεπήδησε αυτή η μίνι σειρά με πρωταγωνίστρια την μικρή του αδερφή του Dream, Death. Ο μύθος λέει ότι κάθε 100 χρόνια η Death παίρνει ανθρώπινη μορφή για να ζήσει μια μέρα ανάμεσα στους θνητούς. Μη το φοβάσαι που είναι spinoff, διαβάζεται και τελείως ανεξάρτητα. Πολύ καλό για πρώτη επαφή με το στύλ γραψίματος του Neil Gaiman, μπορεί να μην φτάνει τα ύψη του Sandman αλλά είναι μια πολύ καλή ιστορία. Απο αυτές που ξέρει να γράφει και στον ύπνο του ο Neil. 15 ευρώ, αρκετά καλή έκδοση.


Η Anubis μέσα στο έτος έβγαλε νέους τόμους των Death Note, Blade of the Immortal, Rurouni Kenshin (οι τρείς καλύτεροι manga τίτλοι της αυτή την στιγμή) αλλά ξεκίνησε να εκδίδει και το επικό Berserk του Kentaro Miura (κάτι σαν μεσαιωνική περιπέτεια, έχει άπειρους θαυμαστές, εγώ δεν τρελαίνομαι). Στα superhero εξέδωσε το πολύ καλό Batman:Year One του Frank Miller, το Superman:Whatever happened to the man of tomorrow του Alan Moore, το Batman:Whatever happened to the caped crusader του Neil Gaiman καθώς και το Kickass σε πολύ καλό timing (μαζί με την ταινία).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ 9ο ΚΥΜΑ (Μίνωος 10-16 Αθήνα, τηλ. 210-9296001)

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: Το Κακό Βοτάνι (Rebetiko:la mauvaise herbe) του David Prudhomme

Οι εκδόσεις 9 είχαν να επιδείξουν κάποιες συμπαθητικές προσπάθεις στο να φέρουν καλά ευρωπαϊκά κόμικς στην Ελλάδα. Εξέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια σπουδαίους δημιουργούς, Munoz/Sampayo και Schuiten/Peeters αλλά όχι στις καλύτερες στιγμές τους ("Υπόθεση ΗΠΑ" και "Τα Τείχη της Samaris" αντίστοιχα). Το να μεταφράσουν το βραβευμένο στην Angouleme Rebetiko ήταν no-brainer επιλογή αλλά μας πρόσφεραν μια πολύ καλή hardcover έκδοση σε πολύ καλή τιμή (16 ευρώ). Δεν χρειάζεται να πώ πολλά, και μόνο να ρίξεις μια ματία στο σκίτσο και στην υπέροχη αισθητική του κόμικ θα πειστείς. Περισσότερα ευρωπαϊκά κόμικς στα ελληνικά παρακαλώ.



2011 UPDATE:
3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΝΩΣΗ (Γραβιάς 3-5 Αθήνα, τηλ. 210-3807689)

ΚΙΚΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΠΑΡΝΑΣ των Catel/ Jose-Louis Bocquet

Υπέροχο, καλοσχεδιασμένο κόμικ - βιογραφία που καλύπτει όλη τη ζωή της Kiki de Montparnasse, μούσας μιας γενιάς καλλιτεχνών στη δεκαετία του 1920. Αν έστω και ελάχιστα ενδιαφέρεσαι για το κλίμα εκείνης της εποχής το αγοράζεις όπωσδήποτε. Προσεγμένο hardcover 400 σελίδων, αποτέλεσμα άφθονου research και με μπόλικα annotations σε τιμή μόνο 10 ευρώ! Απορώ πως δεν ακούστηκε, διαβάστηκε παραπάνω.





ΕΚΔΟΣΕΙΣ JEMMA PRESS (Αλκιβιάδου 138-140 Πειραιάς, τηλ. 210-4227664)

ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΙΚΩΔΙΕΣ του Shintaro Kago

Το προσέγγισα με επιφύλαξη γιατί δεν πίστευα ότι έχει να μου προσφέρει κάτι παραπάνω από shock value αλλά ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς! Μικρές ιστορίες στην παράδοση των horror manga αλλά και με έντονο πειραματισμό στη φόρμα των κόμικς. Ως προς το πόσο σοκάρει, άστο καλύτερα... Πολύ μπροστά έκδοση για τα ελληνικά δεδομένα, 12 ευρώ για τους τολμηρούς αναγνώστες.



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ANUBIS (Σουλτάνη 17 Αθήνα, τηλ. 210-3801487)

HAPPY SEX του Zep

Το λατρεύω έτσι κι αλλιώς το σχεδιαστικό στύλ του Zep και αυτό είναι το καλύτερο κόμικ που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να πάρει μια ιδέα από τον ταλαντούχο cartoonist. Ναι, είναι ανάλαφρο και casual ανάγνωσμα με μονοσέλιδα, μακριά από την "comics as art" εμμονή των graphic novels αλλά ένας Θεός ξέρει πόσο χρειαζόμαστε και τέτοια καλοφτιαγμένα κόμικς. 13 ευρώ, όμορφη έκδοση σε μεγάλο μέγεθος (γιατί το μέγεθος μετράει).





Honorable Mentions:
-Εκτροχιασμένη Πόλη του Kaz ,Εκδόσεις Inkpress-Κορμοράνος.
Δεν είναι άσχημο αλλά η επιλογή να δημοσιεύσουν ένα κόμικ 15 χρόνων μου φαίνεται λίγο βήμα πίσω σε σχέση με τις προηγούμενες εξαιρετικές εκδόσεις τους. Μάλλον πόνταραν στην δημοφιλία του Kaz στην Ελλάδα λόγω του περιοδικού της Βαβέλ.

-Η Κραυγή του Λαού: Ιστορίες από την Παρισινή Κομμούνα των Jacques Tardi/ Jean Vautrin.
Καλή επιλογή, επίκαιρο και ενός μεγάλου δημιουργού Ευρωπαϊκών κόμικς. Επίσης την ίδια εποχή που αρχίζουν να εκδίδονται και οι δουλειές του Tardi στα αγγλικά από την Fantagraphics. Η τιμή των 38 ευρώ όμως είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

TOP 5 ALBUMS OF THE 00s.

Νομίζω ότι αυτή η δεκαετία ήταν καλύτερη μουσικά απο τα 90s. Μέσω του internet ανακάλυψα διάφορα μικρά συγκροτήμα με ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά πέρασα και πολλές ώρες ακούγοντας τα ακόλουθα επιτυχημένα συγκροτήματα (The Strokes, The Killers, Interpol, Beirut, Fleet Foxes, MGMT, Bloc Party, The Shins).

Τι να κάνω όμως που έχω κακομάθει; Που επειδή η μουσική μου παιδεία διαμορφώθηκε ουσιαστικά απο τους Beatles έχω μάθει να ακούω την μουσική με ΔΙΣΚΟΥΣ; Ενιαία album με τραγούδια που έχουν κάποιου είδους συνοχή (αισθητική, θεματική, ποιοτική κ.α) και παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο. Βασικά για να μην σε μπερδεύω, εννοώ ένα πράγμα που θα ακούγεται ολόκληρο και δεν θα κόβεις όσα τραγούδια σου αρέσουν πετάγοντας το υπόλοιπο (στο 2009 ζούμε, κάτσε να εξηγήσουμε τι σημαίνει δίσκος, μπορεί πλέον κάποιος να μην ξέρει!).

Άκουσα λοιπόν πολλά ωραία πράγματα, άλλα όταν ήρθε η ώρα να κρατήσω μόνο την αφρόκρεμα, τα έκρινα με τον μόνο τρόπο που ξέρω (σαν Δίσκους), και κατέληξα στα ακόλουθα πέντε: (η σειρά είναι χρονολογική)

LATERALUS
by TOOL
Δεν μου αρέσει κανένας Heavy Metal δίσκος (όχι, ούτε το Master of Puppets για εσένα τον καμμένο μεταλλά που αναρωτήθηκε). Οι Tool όμως στο Lateralus κάναν μια καταπληκτική δουλειά που ξεφεύγει από τα όρια του είδους.


I AM A BIRD NOW
by ANTONY AND THE JOHNSONS
Με όπλο την φωνή και τις μελωδίες του (και την βοήθεια των τεσσάρων guests στο δίσκο) ο Αntony κατάφερε να βγεί από το underground και να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της δεκαετίας.


ALLIGATOR
by The NATIONAL
Ο δίσκος που έκανε τους National να παρατήσουν τις πρωινές δουλειές τους και να αφοσιωθούν στην μουσική. Τον προτιμώ απο το Boxer γιατί μου αρέσουν και όταν λένε δυνατά κομμάτια.


NEON BIBLE
by ARCADE FIRE
Το καλύτερο νέο συγκρότημα της δεκαετίας. Δυσκολεύτηκα ποιόν να διαλέξω από τους δύο δίσκους αλλά στο Funeral πηδάω μερικά κομμάτια. Εδώ όχι. Μελετημένος δίσκος με τρομερή ατμόσφαιρα.


IN RAINBOWS
by RADIOHEAD
Αυτοί είναι ό,τι πιό κοντά υπάρχει στους Beatles την εποχή μας. To άρτιο Ok computer είναι το Sgt.Pepper τους, τα χαοτικά Kid A/Amnesiac είναι το White Album τους και το In Rainbows το Abbey Road. Ένα album που συνοψίζει την μουσική τους έχοντας παράλληλα ιδιαίτερο δικό του ύφος. Εξαιρετικά ώριμος δίσκος από ένα τεράστιο συγκρότημα.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ/ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ SEAGAZING.

Η ψηφοφορία έληξε. Μπράβο στον Inverted_a για την οργάνωση και το κουράγιο του να μετρήσει όλες τις ψήφους. 121 άτομα ψήφισαν, αυτή είναι η τελική 20άδα.

1. Oldboy (Chan-wook Park, 2003) 856 πόντους
2. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004) 659 πόντους
3. Mulholland Dr. (David Lynch, 2001) 552 πόντους
4. Requiem for a Dream (Darren Aronofsky, 2000) 462 πόντους
5. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001) 414 πόντους
6. Donnie Darko (Richard Kelly, 2001) 387 πόντους
7. Cidade de Deus (Fernando Meirelles, 2002) 347 πόντους
8. Fa yeung nin wa (Kar Wai Wong, 2000) 324 πόντους
9. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003) 322 πόντους
10. Dogville (Lars von Trier, 2003) 299 πόντους
11. Memento (Christopher Nolan, 2000) 278 πόντους
12. 2046 (Kar Wai Wong, 2004) 269 πόντους
13. The Royal Tenenbaums (Wes Anderson, 2001) 243 πόντους
14. The Fountain (Darren Aronofsky, 2006) 235 πόντους
15. El laberinto del fauno (Guillermo del Toro, 2006) 228 πόντους
- Kill Bill: Vol. 1 (Quentin Tarantino, 2003) 103+125=228 πόντους
17. Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006) 225 πόντους
18. High Fidelity (Stephen Frears, 2000) 224 πόντους
19. Amores Perros (Alejandro González Iñárritu, 2000) 218 πόντους
20. Låt den rätte komma in (Tomas Alfredson, 2008) 183 πόντους

(Για την πλήρη λίστα που αναρτήθηκε στο Seagazing με τις 100 πρώτες ταινίες
πάτησε εδώ)

Τι Ψάρια Πιάσαμε: Τέσσερεις ταινίες της εικοσάδας μου μείναν εκτός συνολικής 100άδας. Το Confessions of a Superhero, το Superbad, το American Splendor και το Bowling for Columbine (το οποίο μου έκανε και την μεγαλύτερη εντύπωση καθώς είναι χαρακτηριστικό έργο των 00ς).

Το Dark Night τερμάτισε στην θέση 37, το Love Actually στην θέση 92, το Closer στην θέση 77, το Brokeback Mountain στη θέση 75, το Spirited Away στη θέση 29, το Persepolis στη θέση 92, το Death Proof στην θέση 96, το There Will Be Blood στην θέση 21 (για δύο βαθμούς οριακά εκτός 20άδας, πίκρα), το Matchpoint στην θέση 33, το Royal Tenenbaums στην θέση 13 και το High Fidelity στην θέση 18 (και εδώ πανηγυρίζω για είσοδο High Fidelity στην τελική 20άδα, γιούπι!!).

Ψήφισα όλες τις ταινίες της τελικής πεντάδας. To Requiem for a Dream (τελική θέση 4) το περίμενα να έχει καλή πορεία και να ψηφιστεί, το Amelie (τελική θέση 5) δεν το περίμενα αλλά λογικό γιατί είναι πολύ feel good ταινία, και χάρηκα ιδιαιτέρως για το Mulholland Drive (τελική θέση 3) που είναι ένα έργο που υποστήριζα από την πρώτη στιγμή που είδα. Για μένα αντιπροσωπεύει τον David Lynch στην καλύτερη στιγμή του. Του έδωσα την πρώτη θέση της λίστας μου και πιστεύω ότι είναι το έργο με τις περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθεί κλασσικό στο μέλλον.

Για την Μάχη της Κορυφής: Προσωπικά θα προτιμούσα από τα δύο να κέρδιζε το Eternal Sunshine of a Spotless Mind το οποίο κατέληξε στην δεύτερη θέση. Μια ταινία που αγαπήθηκε και ελάχιστοι από όσους την είδαν κατάφεραν να την βγάλουν από την μνήμη τους (τραγικό λογοπαίγνιο το ξέρω...). Έτσι κι αλλιώς, ο Charlie Kaufman είναι από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές της δεκαετίας στο σινεμά. Έχει αφήσει την σφραγίδα του σε ένα μέσο που σπάνια αναγνωρίζονται οι σεναριογράφοι. Σε μιά εποχή που όλοενα και λιγότερες ταινίες βασίστηκαν σε πρωτότυπα σενάρια, ξεχώρισε με μερικά από τα εξυπνότερα σενάρια της δεκαετίας με αποκορύφωμα το Eternal Sunshine.

Δεν πειράζει όμως, το OldBoy είναι μιά πάρα πολύ καλή ταινία (τέταρτη προσωπική μου επιλογή). Με δομή αρχαίου δράματος και ανατροπές ήταν από τις πιό έντονες κινηματογραφικές εμπειρίες της δεκαετίας. Και ο Chan-Wook Park κάνει 'παπάδες' σκηνοθετικά, μην το ξεχνάμε. Η καλύτερη ταινία της δεκαετίας λοιπόν βασισμένη σε ένα κόμικ? Το είδαμε και αυτό. Λατρεύτηκε από πολλούς και κέρδισε δίκαια (και με διαφορά ψήφων!).


An Unhappy End: Επειδή όμως εκεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν μπορούν να δούν μιά ταινία που δεν μιλάει την μητρική τους γλώσσα ακόμη και άν πρόκειται για το διεθνώς καταξιωμένο Oldboy o Stephen Spielberg ετοιμάζει το αμερικανικό remake με πρωταγωνιστή τον Will Smith!!! (Αν δεν με πιστεύεις τσέκαρε το Link). Τι θα γίνει λοιπόν όταν η καλύτερη ταινία της δεκαετίας σύμφωνα με την συγκεντρωτική λίστα του Seagazing συναντά τον σκηνοθέτη της χειρότερης ταινίας της δεκαετίας σύμφωνα με την λίστα μου? Ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ...
(Οι τελευταίες φήμες λένε ότι το project πάγωσε αλλά μην χαίρεσαι, έτσι είχαν πεί και για τον Tintin του Spielberg και είχα ηρεμήσει, αλλά δυστυχώς συνεχίζει κανονικά).