Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΜΕ 6 ΑΠΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΡΙΚ.

Πάνε κι αυτές οι εκλογές. Είχα πολλά στο μυαλό μου αλλά συνειδητά δεν έγραψα κάτι τις τελευταίες βδομάδες. Το κλίμα ήταν την μία εκβιαστικό και ψυχαναγκαστικό, "ψήφισε αυτό που θέλω αλλιώς κινδυνεύει η χώρα" (λες και δεν κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς), ενώ την άλλη "ας ψηφίσουμε χαρούμενοι και ανέμελοι (χωρίς να επηρρεαζόμαστε από την γενική κατάσταση) τους ικανούς για την αυτοδιοίκηση". Την πρώτη Κυριακή σχολιάστηκε πολύ η αποχή ενώ την δεύτερη παρά το ότι ήταν μεγαλύτερη δεν ακούστηκε κουβέντα. Όσο για το αποτέλεσμα; Χαρακτηρίστηκε μπερδεμένο, έδωσε πάτημα σε όλους να δηλώσουν ευχαριστημένοι και το πιο ανησυχητικό είναι ότι άκουσα από τα ελληνικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι "ο λαός ψήφισε σοφά".
Οπότε καταλαβαίνεις και μόνος σου ότι κάποια μαλακία έχουμε κάνει και πάλι...

Δεν έχω όρεξη αυτή τη στιγμή ούτε για ανάλυση ούτε για θεωρίες. Επειδή όμως πολύς λόγος γίνεται για το ποιός είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών, είπα να συνεισφέρω την άποψη μου. Παρά τα όσα έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση (και τα όσα σκοπεύει να κάνει), ο έλληνας τους έδωσε και πάλι πρωτιά. Όσο κι αν ακούστηκαν κάποιες φωνές οτι κέρδισαν τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα, το Πασοκ σε είχε προειδοποιήσει ότι θα εκμεταλλευτεί τυχόν πρωτιά για να πάρει νέα σκληρά μέτρα και να μιλήσει για αποδοχή της πολιτικής του από τον κόσμο. Οπότε εγώ πρέπει να σεβαστώ αυτόν τον μαζοχισμό που ανέδειξε η κάλπη. Η κατάσταση προβλέπεται δραματική αλλά εγώ οφείλω να εστιάσω στα ΘΕΤΙΚΑ. Δεν μπορώ να είμαι ούτε μηδενιστής ούτε απόλυτος στις απόψεις μου. Δεν είναι σωστό να γενικεύουμε ότι όλοι είναι άχρηστοι στην κυβέρνηση. Δεν μπορώ παρα να παραδεχτώ ότι κάποια στελέχη στο Πασοκ ξέρουν το αντικείμενο τους και κάνουν άψογα τη δουλειά τους. Είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν στο είδος και κουβαλούν τόσο καιρό όλο το κόμμα στις πλάτες τους.

Αφιερώνω λοιπόν το πόστ αυτό στους αφανείς ήρωες του ΠΑΣΟΚ, στους πιο αξιόλογους εργάτες του σε όλο αυτόν το χρόνο διακυβέρνησης, το επικοινωνιακό επιτελείο. Επειδή κάποιοι απορούν πως είναι δυνατόν να έχει δύναμη ακόμη το Πασοκ στο εκλογικό σώμα, πως γίνεται να εφαρμόζεται το Μνημόνιο με μηδενικές αντιδράσεις από την κοινωνία ή πως ξεχάστηκε και δεν συζητείται πουθενά ποιος φταίει για αυτή την κατάληξη και ποιος θα τιμωρηθεί, θυμόμαστε και παρουσιάζουμε λοιπόν τις top 6 εμνεύσεις των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου. Δες το σαν ελάχιστο φόρο τιμής στο τεράστιο έργο τους τόσο καιρό. Με σκληρή δουλειά έφεραν το κόμμα στην εξουσία συνεχίζοντας τον αέναο κύκλο της εναλλαγής δύο κομμάτων στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενάντια τις συνθήκες το διατήρησαν στην κορυφή και κέρδισαν άλλη μια εκλογική αναμέτρηση. Σκέψου το, δεν είναι και μικρό πράγμα να πείσεις έναν λαό ότι αυτοί που τον έκλεψαν, οι ίδιοι τώρα θα τον σώσουν.

Σε αντίστοφη μέτρηση, ξεκινάμε...

6) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!
«Ζητάμε σήμερα απ’ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συστρατευθούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε "ναι"».
«Όλοι οι Έλληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας. Συγκινούμαι ειλικρινά, όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε "για την πατρίδα, και το μισθό μου να θυσιάσω"»
«Είναι μία απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού, που απαντά και στην ατέρμονη και άδικη δυσφήμισή του, τον τελευταίο καιρό».

Είναι ίσως για μένα ο κορυφαίος λόγος που έχει εκστομίσει πολιτικός. Όχι δεν πρόκειται για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα, όχι δεν πρόκειται για απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων ούτε για περικοπες μισθών. Είναι ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ θυσία. Το κίνητρο; ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ. Στις τελευταίες εκλογές έφτασε να πεί ότι όποιος δεν τον στηρίζει είναι αντιπατριώτης και υπονομεύει την σωτηρία της χώρας. Ξαφνικά έχεις έναν ηγέτη και υπέρ μιας παγκόσμιας κυβέρνησης και εθνικιστή. Γαμώ! Για μελλοντικά, πιο δύσκολα μέτρα έχουν κρατηθεί καβάντζα η Θρησκεία και η Οικογένεια ως επιχειρήματα (πχ. αν δεν με στηρίξεις κάνεις αμαρτία και θα πέσει φωτιά να σε κάψει, διασπάς την συνοχή της ελληνικής οικογένειας και τέτοια).


5) ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Καταλαβαίνω ότι εσένα σου φαίνεται γελοίο αλλά υπήρχε κόσμος που το πίστεψε! Και που ακόμα πιστεύει ότι ο καημένος ο πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος! Η θεωρία λέει ότι το ποσοστό των σκεπτόμενων ανθρώπων σε μια κοινωνία είναι πάντα μειοψηφία, οπότε πετάς την παπάντζα σου ελπίζοντας ότι θα τσιμπήσει η "χαζή" πλειοψηφία. Ξέρω ανθρώπους που ψήφισαν τον Γιωργάκη βέβαιοι ότι όταν θα αναλάβει την εξουσία θα τους χαρίσει τα δάνεια! (το είχε πετάξει ως εξαγγελία κι αυτό, ήμασταν οικονομική υπερδύναμη βέβαια τότε, μην κοιτάς που τώρα έχουμε κρίση).

Θα μου πείς εντάξει, αυτοί οι άνθρωποι που το πίστεψαν είναι διανοητικά καθυστερημένοι. Θα συμφωνήσω, αλλά επειδή οι καλοί επικοινωνιολόγοι δεν κρίνονται από την ηθική τους αλλά εκ του αποτελέσματος, το γεγονός ότι κατάφεραν με αυτές τις αντικειμενικά αστείες ατάκες να εκμεταλλευτούν το ηλίθιο κομμάτι της κοινωνίας προς όφελος τους (λέγε με ψήφο) καταγράφεται ως μεγάλη τους επιτυχία. Και συνεχίζουν να το κάνουν (έστω κι εαν το υπάρχουν λεφτά έχει πλέον ξεχαστεί). Αυτή τη φορά κατάφεραν να τους κάνουν να πιστέψουν ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές αν δεν έβγαινε ο Σγουρός!


4) Η "ΣΥΝΕΝΟΧΗ"
Μαζί τα κλέψαμε, μαζί τα φάγαμε, ξηλώσου εσύ τώρα και μπορεί να τσοντάρω κι εγώ κάτι μετά. Ας το ορίσουμε "νέο-σοσιαλισμός" (μην πούμε ότι ξεχνάμε και τις ρίζες μας). Διαφορετικοί στα δικαιώματα και τα οφέλη, ίσοι όμως στις ευθύνες. Μια συνεχής πλύση εγκεφάλου μέχρι να νιώσεις ένοχος οπότε εάν σου έρθει να πείς καμμιά κουβέντα για την κατάσταση να νιώθεις ότι δεν σε συμφέρει. Είπαμε φταίς κι εσύ...

Δεν λέω ότι ο τρόπος σκέψης του νεοέλληνα είναι σωστός (ας αφήσουμε βέβαια την κουβέντα ποιός καλλιέργησε πολλές από αυτές τις κακές συνήθειες). Σαφώς και ισχύει ότι η λάθος νοοτροπία είναι λάθος νοοτροπία ασχέτως από ποιόν και πού εφαρμόζεται αλλά εδώ είναι τόσο ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ η εξίσωση που καταντάει γελοίο. Όχι ρε συ, ΔΕΝ είναι το ίδιο να έχει κρύψει κάποιος 50 ευρώ από τη δήλωση με το να έχει κλέψει 3 δις από τους φορολογούμενους. Είναι τέτοια η υπερβολή που καταστρέφεται το επιχείρημα. Ακόμη και εάν επιμένει η προπαγάνδα ότι είναι το ίδιο ένοχοι θεωρητικά, ο νόμος λέει ότι τους επιβάλλονται άλλες ποινές. Αλλά κοίτα να δείς ρε γαμώτο, είναι όλοι ένοχοι οπότε δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τους κυνηγάμε. Διπλό το κέρδος λοιπόν...


3) Ο "ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ"
Τι κι αν κάποιοι παγκόσμιας φήμης οικονομολόγοι έχουν εκφραστεί για το αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου, τι κι αν έχουν γραφτεί σε αξιόπιστα διεθνή περιοδικά άρθρα παρουσιάζοντας εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα, τι και ακόμη και μέλη του ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι στην πράξη δεν βγαίνει αυτό που σχεδιάσανε, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι απολύτως βέβαιη ότι το μνημόνιο ήταν ο μόνος σωστός δρόμος.

Από τον Μπάμπη τον σουβλατζή μέχρι την κυρα Σούλα που ζεί στο χωριό, όλοι οι Έλληνες έγιναν μέσα σε μια νύχτα γνώστες της οικονομίας και του πως λειτουργεί. Αυτομάτως ανέβηκε η μόρφωση και η παιδεία τους, και ενώ κουνούσαν σημαιάκια ψηφίζοντας όποιον θα τους βολέψει, πλέον κατα τα ΜΜΕ επιλέγουν με σύνεση, λογική και υπευθυνότητα (άσχετα με το ότι ψηφίζουν πάλι τους ίδιους!). Είναι πεπεισμένοι ότι το μνημόνιο είναι χωρίς αμφιβολία η ΜΟΝΗ λύση και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε περαιτέρω. Δεν θα τους το χαλάσω. Όλες οι αποφάσεις είναι σωστές, όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ούτε στο ελάχιστο. Α, και ξέχασα, ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.


2) ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
Έχετε παρατηρήσει τους δημοσιορουφιάνους που φωνάζουν για "αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ" κάθε φορά που πρόκειται να ψηφιστεί ένα νέο μετρο; Ε βέβαια, μην κοιτάς που εφαρμόζουν ακραία καπιταλιστικές και αντιλαικές πολιτικές, στο ΠΑΣΟΚ είναι κατα βάθος ιδεολόγοι. Ξέρεις τι σφαλιάρες και τσακωμοί γίνονται για μην προδώσουν τα σοσιαλιστικά τους ιδεώδη; Πολύ ξύλο σου λέω, δεν το βαστάνε αυτό που συμβαίνει. Βέβαια το καθήκον για την σωτηρία της χώρας έρχεται πρώτο οπότε με βαριά καρδιά αποφασίζουν να συμφιλιωθούν μεταξύ τους και ψηφίζουν ομόφωνα να ακολουθήσουν την αντιδιαμετρικά αντίθετη με αυτούς πολιτική του ΔΝΤ που είναι η μοναδική λύση (δες νούμερο 3).

Παλιά μέθοδος. Η ένταση να δημιουργείται στην κοινοβουλευτική ομάδα για να μην επεκτείνεται στο δρόμο. Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης την εφαρμόζουν υποδειγματικά. Δεν χρειάζεται να διαμαρτυρηθείς και να αντιδράσεις, οι πολιτικοί σε καταλαβαίνουν και σε νιώθουν. Παλεύουν ήδη για όλα αυτά που σε απασχολούν (πρίν απο σένα για σένα) ακόμα και απέναντι στους εκπροσώπους της Τρόικας δίνοντας όλο τους τον εαυτό, απλά είναι οι συνθήκες τόσο αντίξοες που τα αγνά οράματά τους συνθλίβονται στον τοίχο της πραγματικότητας. Κρίμα, είναι να τους λυπάσαι και να τους συμπονάς τι περνάνε. Μόνο σε παρακαλώ μην τους κατηγορείς και μην τους απασχολείς με τα προβλήματά σου, έχουν και να σώσουν την χώρα.


1) EXTREME MAKEOVER
Το μεγαλύτερο έργο των επικοινωνιολόγων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παραλάβανε έναν ανίκανο και αντικείμενο χλεύης απο όλους Γιωργάκη (the butt end of jokes που λένε και οι φίλοι μας οι αμερικάνοι), τον κρύψανε με ένα μαντήλι για κάποιο διάστημα και μας εμφάνισαν τον ΗΓΕΤΗ Γιώργο. Ο νέος καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο μόνος που μπορεί να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Ήταν το απόλυτο μαγικό τρίκ. Το πλήθος σηκώθηκε και χειροκροτούσε εκστασιασμένο.

Οι δύσπιστοι έμειναν να εξετάζουν το μαντήλι μπας και καταλάβουν πώς έγινε το τρικ και αποδείξουν στους υπόλοιπους ότι πρόκειται για οπτική απάτη. Η ψευδαίσθηση όμως δείχνει να κρατάει ακόμη, κυρίως χάρη στην εξαιρετική δουλειά των επικοινωνιολόγων. Είναι πίσω από κάθε λεπτομέρεια, από την μονίμως πένθιμη μοβ γραβάτα του πρωθυπουργού (που έχει γίνει το νέο ζιβάγκο για τους πασόκους του 2010) μέχρι το φολκλορικό σκηνικό με την βαρκούλα την ημέρα ανακοίνωσης εισόδου στο ΔΝΤ. Η κορυφαία στιγμή όμως, το αριστούργημά τους θα έλεγα, δεν ήταν άλλο από...

...ΤΟΝ ΕΡΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!!!
(links για όσους έχασαν την κορυφαία performance της χρονιάς: 1 2 3 4)

Ο τίμιος και άξιος πολιτικός που έτυχε να βρεθεί στη λάθος στιγμή στη λάθος θέση. Το αμόλυντο "παιδί" που τραβάει τις αμαρτίες των προκατόχων του. Οι άλλοι γλέντησαν, αυτός υποφέρει, κλαίει και αρρωσταίνει. Άμοιρος ευθυνών, θύμα των περιστάσεων κερδίζει την συμπάθεια και την κατανόηση σου. Οι Έλληνες ψοφάνε για δράμα και οι επικοινωνιολόγοι έξυπνα τους προσέφεραν το μοντέλο του γιού που καλείται να αντιμετωπίσει τα λάθη του πατέρα και να τα διορθώσει. Ο έρπης δεν ήταν παρά ένα λεπτό touch σε αυτή την εικόνα αλλά πάντα η τελειότητα ξεχωρίζει από την προσοχή στην λεπτομέρεια. Και αυτή η λεπτομέρεια είναι ένδειξη του μεγαλείου τους.

Αλλά ας μην είμαι καχύποπτος. Ας νεκρώσω προς στιγμή τα μισά εγκεφαλικά μου κύτταρα και ας πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός όντως έπαθε έρπη (ξεχνάω ακόμη και ότι δύο μέρες μετά έκανε μπάνιο στην παραλία χωρίς έρπη!). Ωραία, πείστηκα ότι ήταν αλήθεια. Και πάλι καταγράφεται ως μέγιστη επικοινωνιακή επιτυχία διότι με την βοήθεια των Μ.Μ.Ε. (πάντα ταγμένα στο πλευρό της εκάστοτε εξουσίας) υπήρξε τέτοιο προμοτάρισμα στο γεγονός, που τελικά εκείνη τη μέρα αδυνατούσες να καταλάβεις ΠΟΙΑ ήταν η είδηση. Ότι έπαθε έρπη ο πρωθυπουργός ή ότι ανακοινώθηκε το νέο ασφαλιστικό με τα αυξημένα όρια ηλικίας, τις δραματικά μειωμένες συντάξεις και τις υπόλοιπες γνωστές ρυθμίσεις; Τους βγάζω το καπέλο!

Μπορεί να μην έχουμε πολιτικούς ικανούς αλλά από επικοινωνιολόγους σκίζουμε. Ήρθε επιτέλους η ώρα έστω και αναδρομικά να αναγνωρίσει κάποιος την αξία τους. Δουλεύουν αθόρυβα για σένα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, ό,τι και να συμβεί στο μέλλον στη χώρα (και λογικά θα συμβούν πολλά), θα διαστρεβλωθεί και θα σου παρουσιαστεί έτσι ώστε να συμφωνείς. Μη σου πώ θα σου αρέσει κιόλας.

1 σχόλιο:

  1. Ρε συ, τώρα μου ήρθε. Αντί για τόσα χρόνια που πηγαίνες να καταθέσεις στεφάνι στο Πολυτεχνείο και ασχολιόσουν με το τί έγινε τότε, δεν είναι πιο λογικό να κατέβεις τώρα που όντως έχουμε Χούντα; Θα σε δώ αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή