Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

TOP 5 ALBUMS OF THE 00s.

Νομίζω ότι αυτή η δεκαετία ήταν καλύτερη μουσικά απο τα 90s. Μέσω του internet ανακάλυψα διάφορα μικρά συγκροτήμα με ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά πέρασα και πολλές ώρες ακούγοντας τα ακόλουθα επιτυχημένα συγκροτήματα (The Strokes, The Killers, Interpol, Beirut, Fleet Foxes, MGMT, Bloc Party, The Shins).

Τι να κάνω όμως που έχω κακομάθει; Που επειδή η μουσική μου παιδεία διαμορφώθηκε ουσιαστικά απο τους Beatles έχω μάθει να ακούω την μουσική με ΔΙΣΚΟΥΣ; Ενιαία album με τραγούδια που έχουν κάποιου είδους συνοχή (αισθητική, θεματική, ποιοτική κ.α) και παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο. Βασικά για να μην σε μπερδεύω, εννοώ ένα πράγμα που θα ακούγεται ολόκληρο και δεν θα κόβεις όσα τραγούδια σου αρέσουν πετάγοντας το υπόλοιπο (στο 2009 ζούμε, κάτσε να εξηγήσουμε τι σημαίνει δίσκος, μπορεί πλέον κάποιος να μην ξέρει!).

Άκουσα λοιπόν πολλά ωραία πράγματα, άλλα όταν ήρθε η ώρα να κρατήσω μόνο την αφρόκρεμα, τα έκρινα με τον μόνο τρόπο που ξέρω (σαν Δίσκους), και κατέληξα στα ακόλουθα πέντε: (η σειρά είναι χρονολογική)

LATERALUS
by TOOL
Δεν μου αρέσει κανένας Heavy Metal δίσκος (όχι, ούτε το Master of Puppets για εσένα τον καμμένο μεταλλά που αναρωτήθηκε). Οι Tool όμως στο Lateralus κάναν μια καταπληκτική δουλειά που ξεφεύγει από τα όρια του είδους.


I AM A BIRD NOW
by ANTONY AND THE JOHNSONS
Με όπλο την φωνή και τις μελωδίες του (και την βοήθεια των τεσσάρων guests στο δίσκο) ο Αntony κατάφερε να βγεί από το underground και να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της δεκαετίας.


ALLIGATOR
by The NATIONAL
Ο δίσκος που έκανε τους National να παρατήσουν τις πρωινές δουλειές τους και να αφοσιωθούν στην μουσική. Τον προτιμώ απο το Boxer γιατί μου αρέσουν και όταν λένε δυνατά κομμάτια.


NEON BIBLE
by ARCADE FIRE
Το καλύτερο νέο συγκρότημα της δεκαετίας. Δυσκολεύτηκα ποιόν να διαλέξω από τους δύο δίσκους αλλά στο Funeral πηδάω μερικά κομμάτια. Εδώ όχι. Μελετημένος δίσκος με τρομερή ατμόσφαιρα.


IN RAINBOWS
by RADIOHEAD
Αυτοί είναι ό,τι πιό κοντά υπάρχει στους Beatles την εποχή μας. To άρτιο Ok computer είναι το Sgt.Pepper τους, τα χαοτικά Kid A/Amnesiac είναι το White Album τους και το In Rainbows το Abbey Road. Ένα album που συνοψίζει την μουσική τους έχοντας παράλληλα ιδιαίτερο δικό του ύφος. Εξαιρετικά ώριμος δίσκος από ένα τεράστιο συγκρότημα.

7 σχόλια:

  1. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να βάλλω MONO έναν δίσκο των Radiohead στην πεντάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 5 σπουδαίες καταθέσεις ψυχής και ταλέντου. Θα σταθώ λίγο παραπάνω στους Tool, γιατί νομίζω ότι δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη η αξία τους από το λεγόμενο μέινστριμ κοινό. Το Λατεράλους (κι όχι μόνο) είναι συγκλονιστικός δίσκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα... τους έχει "κάψει" το γεγονός ότι τους κατατάσσουν στο Heavy Metal. Από αυτούς που έχουν ακούσει τους υπόλοιπους 4 δίσκους της λίστας, πιστεύω πολύ μικρό ποσοστό έχει ακούσει Και το Lateralus. Άντε να τους πείσεις...
    Για αυτό το τονίζω ότι ΔΕΝ είμαι μεταλλάς. Μόνο το τραγούδι 10.000 days πιστεύω να άκουγαν με ανοιχτό μυαλό θα άλλαζαν γνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. από εδώ και στο εξής αντί να ξύνω τα @ρχίδι@ μου με αξύνα, θα τα ματώνω με το "in rainbows"... πόσο πολύ σιχαίνομαι τους Radiohead, πόσο;;;


    lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ ξέρω ότι η πολύ μεγάλη πόρωση μου με τους Radiohead ξεκίνησε όταν ΕΣΥ μας έδωσες αντεγραμμένο το OK computer! Από εσένα το πήρα οπότε μην πας να κρυφτείς τώρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. edaksi, allo to "ok" kai allo oi ipoloipoi paroksismoi tous... kai gia to "ok" omos den pethaino (maresoun 3? 4 tragoudia???). :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως είπα και στο πόστ είναι οι Beatles της εποχής μας. Βέβαια ούτε οι Beatles δεν το είχαν καταφέρει αυτό, να έχουν κάνει τον καλύτερο δίσκο σε δύο απανωτές δεκαετίας (90s-->Ok Computer, 00s-->In Rainbows)!
    Είναι μεγάλο συγκρότημα, πειραματίζονται και "ψάχνονται" στην μουσική ενώ ταυτόχρονα πουλάνε όσο δεν πάει και ενώνουν ανθρώπους με τελείως διαφορετικά γούστα.
    Θα δείς πόσο ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ θα θεωρούνται σε 20 χρόνια από σημέρα. A Safe Bet!

    ΑπάντησηΔιαγραφή