1) DAREDEVIL by Brian Michael Bendis and Alex Maleev
50 issues, 3 trade paperbacks (Links 1,2,3)
Ο Bendis ήταν κυρίαρχος σε αυτή τη δεκαετία για τη Marvel. Εκτός από το Ultimate Spiderman, ανέλαβε το revamp των Avengers και δύο μεγάλα crossovers (House of M, Secret Invasion) που ρύθμισαν του continuity της εταιρείας. Στο Daredevil θυμήθηκε τις crime ρίζες του (Jinx, Torso) και "πατώντας" στο έργο που έχει αφήσει ο Frank Miller στον τίτλο, έκανε ένα πολύ συνεπές run και οδήγησε τον χαρακτήρα σε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του. Βοήθησε πάρα πολύ και η ατμόσφαιρα που προσέφερε ο Alex Maleev με το σκίτσο του, που έκανε τη σειρά να φαίνεται μοναδική ανάμεσα στα comics της Marvel.
2) ASTONISHING X-MEN by Joss Whedon and John Cassaday25 issues, 4 trade paperbacks (Links 1,2,3,4)
Ήμουν καχύποπτος για το τί μπορεί να προσφέρει ο ερχόμενος απο την τηλεόραση Joss Whedon στους X-Men, αλλά εκ του αποτελέσματος έπεσα έξω. O Whedon ήρθε και μαζί με τον εντυπωσιακό Cassaday (Planetary), έκαναν ένα μικρό αλλά ουσιώδες run, φρέσκο αλλά που κλείνει και το μάτι στα κλασσικά X-men του Claremont. Ξεχωριστό από τους άλλους τίτλους των X-men, ιδανικό για jumping point στη σειρά (αφού είναι σχεδόν αυτοτελές απο continuity), διασκεδαστικό και πιο προσιτό από το ενδιαφέρον αλλά χαοτικό run του Grant Morrison.
3) X-FORCE/X-STATIX by Peter Milligan and Mike Allred
40 issues, 6 trade paperbacks (Links 1,2,3,4,5,6)
Μην κολλάτε στο X που υπάρχει στον τίτλο, δεν έχει σχέση με κανένα άλλο comic της Mavel. Σχεδόν παρωδία με σουπερήρωες-celebrities που έχουν τελείως εγωιστικά κίνητρα. O Milligan γράφει τα σενάρια με κυνισμό και χιούμορ και ο Allred με την pop αισθητική του απογειώνει τον τίτλο. Η σειρά είχε ενδιαφέρουσες ιδέες και χαρακτήρες (ένα μέλος της ομάδας ήταν η princess Diana, WTF!) αλλά τελικά ήταν πολύ διαφορετική για τη Marvel που διέκοψε την κυκλοφορία της σχετικά νωρίς.
4) UNSTABLE MOLECULES by James Sturm and Guy Davis
4 issues, 1 trade paperback (link)
Φρέσκος από την επιτυχία του Golem's mighty swing ο ανεξάρτητος James Sturm συνεργάζεται με τον πάντα αξιόλογο Guy Davis για να μας δώσει μια διαφορετική ματιά πάνω στους Fantastic Four. Επικεντρώνει στο οικογενειακό angle (που ήταν βασικό βέβαια και στην original σειρά) και αφαιρεί όλα τα υπερφυσικά στοιχεία. Έτσι στο πλαίσιο του κόμικ που είναι στιγμές καθημερινότητας αυτής της οικογένειας στις αρχές του 60 δίνεται η ευκαιρία στους χαρακτήρες αυτούς να λάμψουν πραγματικά.
5) OMEGA THE UNKNOWN by Jonathan Lethem and Farel Dalrymple
8 issues, 1 trade paperback (link)
Το original Omega the Unknown των Steve Gerber/Jim Mooney ήταν μια περίεργη για την εποχή της σειρά που ξεκίνησε γεμάτη ιδέες για να συμβιβαστεί με το Marvel continuity και να κοπεί λίγο αργότερα. Ο συγγραφέας Jonathan Lethem έρχεται στα comics για να συνεχίσει αυτές τις ιδέες που τον είχα ενθουσιάσει μικρό και να μας παρουσιάσει την συνέχεια της ιστορίας όπως την είχε πλάσει στο μυαλό του, καταθέτοντας ταυτόχρονα ένα σχόλιο πάνω την παιδική φαντασία, τους σουπερήρωες και την Marvel.
Υ.Γ. Δεν έχω διαβάζει το Punisher του Garth Ennis και το Runaways τα οποία απέσπασαν πολλά θετικά σχόλια από κριτικούς μέσα στη δεκαετία. Ειδικά για το πρώτο έχω μια υποψία ότι αν το είχα διαβάσει θα ήταν μέσα στην παραπάνω λίστα (2010 update: και τελικά επιβεβαιώθηκα...).
SERIES I'M CURRENTLY ENJOYING FROM MARVEL:Το απόλυτο guilty pleasure αυτή τη στιγμή στα κόμικς! Αρκετές φορές έβρισκα τα σενάρια και τους διαλόγους του Mark Millar τραβηγμένα (έως κακόγουστα) αλλά εδώ ταιριάζουν πλήρως με το ύφος του κόμικ. Real life superheroes (για άλλη μία φορά) με ελαφριά σατυρική διάθεση (επίσης κλισέ). Το θέμα όμως είναι ότι και οι δύο δημιουργοί πραγματικά ξεδίνουν και δείχνουν να γουστάρουν πραγματικά τη σειρά. Ειδικά ο John Romita Jr κάνει την καλύτερη δουλειά της ζωής του και αξίζει να διαβάσεις το κόμικ μόνο για να τον απολάυσεις.
eisai trelos Milligan-akias kai goustarw :) (eida k Human Target stin alli, eyge eyge)
ΑπάντησηΔιαγραφήtheleis na pareis meros sto top 20 comics of the 00s psifisma? http://lysad.blogspot.com/2009/11/20-comics-00s.html drop me a mail :D
Δεν το είχα υπολογίσει αλλά έτσι μου βγήκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ένας από τους κλασσικούς Άγγλους συγγραφείς κόμικς (Alan Moore, Neil Gaiman, Grant Morrison, Garth Ennis, Warren Ellis) άλλα τελικά έχει γράψει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
Για το 00s δημοψήφισμα το κόβω δύσκολο. Τους λόγους τους έχω εξηγήσει εδώ. Πολύ μπέρδεμα...