Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

TΡΕΪΛΕΡ.

Προσεχώς στο Blog Sadly Cairo: Η δεκαετία τελειώνει και είναι καιρός για λίστες. Να ξαναθυμηθώ και να γράψω για τις αγαπημένες μου ταινίες, τους αγαπημένους δίσκους και τα αγαπημένα κόμικς των 00ς.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ:
Στο Blog Seagazing διοργανώνεται μια ψηφοφορία ανάμεσα στους bloggers για τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας
(LINK). Θα συμμετέχω κι εγώ κάνοντας ένα πόστ εδώ με τις 25 αγαπημένες μου ταινίες από τα 00ς. Στο Blog μου θα φιλοξενηθεί επίσης και μια λίστα guest που θα συμμετέχει στην ψηφοφορία.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΙΣΚΩΝ:
Στο Blog All Gone διοργανώνεται μια ψηφοφορία για τους 20 καλύτερους δίσκους της δεκαετίας (LINK) (ταυτόχρονα με την παραδοσιακή λίστα με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς). Σε αυτή την ψηφοφορία δεν θα συμμετέχω, θα την παρακολουθήσω βέβαια με ενδιαφέρον. Θα ποστάρω δικιά μου λίστα με τους 5 αγαπημένους μου δίσκους της δεκαετίας.

ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΙΚΣ:
Καθώς άρχισα να σκέφτομαι γι αυτή την λίστα διαπίστωσα ότι στα κόμικς υπάρχει ενα μικρό πρόβλημα. Τα κόμικς είναι το μέσο στο οποίο δυσκολεύομαι περισσότερο να συγκρίνω έργα λόγω διαφορετικών ειδών και format (πώς να συγκρίνεις πχ ένα short story με τους κάμποσους τόμους μιας σειράς Manga;). Εκτός απο αυτό υπάρχει και το πρόβλημα του ποιά θεωρείς ημερομηνία έκδοσης.
π.χ. 1 Το Jimmy Corrigan του Chris Ware πειλαμβάνει ιστορίες που δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1990 στα τεύχη του Acme Novelty Library. O συγκεντρωτικός τόμος όμως που το έκανε και ευρύτερα γνωστό κυκλοφόρησε το 2000.
π.χ. 2 Το Monster ήταν ίσως το καλύτερο Manga που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στην Αμερική στα 00s. Είναι ένα κόμικ της προηγούμενης δεκαετίας όμως που ήδη το 1998 είχε ολοκληρωθεί.
Υπάρχουν πολλά κόμικ με παρόμοιες περιπτώσεις (πχ αν ένα κόμικ κυκλοφορούσε από το 1997 μέχρι το 2004 που κατατάσσεται;) για τα οποία είναι ασαφές αν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια λίστα των 00s. Ίσως με ορισμένους κανόνες να μπορούσε να γίνει μια τέτοια λίστα (να μετράω ημερομηνία paperback και όχι τευχών, έκδοσης μετεφρασμένου και όχι original) αλλά εγώ επειδή δυσκολεύομαι, θα ακολουθήσω τον εύκολο fanboyστικο δρόμο και θα ποστάρω λίστες μόνο για Marvel και DC στις οποίες είναι λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Αυτό σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν κυκλοφόρησαν καλά κόμικς στα 00ς. Όσα καινούργια τεύχη κυκλοφόρησε ο Dan Clowes και ο Chris Ware ήταν αριστουργήματα (ειδικά ο Ware που δείχνει ότι η νέα δουλειά του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το Jimmy Corrigan). Αναδείχτηκαν ενδιαφέροντα νέα ταλέντα όπως ο Jeffrey Brown με το Clumsy, ο Ross Campbell με το Wet Moon,ο R.Kikuo Johnson με το Night Fisher, Tomer/Asaf Hanuka με τα The Placebo Man/Pizzeria Kamikaze και πάρα πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή η δουλειά τους μπορεί να μην έχει μαζευτεί ακόμη σε Graphic Novel. Τα γαλλικά comics γνώρισαν μέσω της εταιρίας L'Association μια νέα alternative άνθηση με τίτλους όπως Epileptic από τον David B., Persepolis από τη Marjane Satrapi, Ordinary Victories από τον Manu Larcenet, Pyongyang από τον Guy Delisle, ενώ ταυτόχρονα πάρα πολλά manga μεταφράστηκαν στα αγγλικά τα οποία γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία. Τέλος γνωστοί κομίστες έκαναν ίσως την καλύτερή τους δουλειά, βλέπε Blankets - Craig Thompson, Black Hole - Charles Burns, Louis Riel - Chester Brown, Ripple - Dave Cooper, Spent - Joe Matt. Και τονίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι τελείως ενδεικτικά χωρίς να ψάξω αναλυτικά τί έχω ξεχάσει. Άσε που μπορεί να κυκλοφόρησε κάποιο αριστούργημα που να μην το έχω διαβάσει ακόμη!


Οπότε οι τελικές λίστες που θα δημοσιευτούν στο blog είναι:
17 Νοεμβρίου 2009 -
Top 5 Marvel Comics of the Decade
21 Νοεμβρίου 2009 - Top 5 DC Comics of the Decade
25 Νοεμβρίου 2009 - Top 20 Movies (guest list by Ilias Kyriazis)
27 Νοεμβρίου 2009 - Top 25 Movies of the Decade
04 Δεκεμβρίου 2009 -
Top 5 Albums of the Decade

4 σχόλια:

  1. Χρονοδιάγραμμα κανονικό! Οκ, have fun when digging your archives! Και 'γώ νόμιζα πως είμαι έτοιμος, αλλά κάθε μέρα βρίσκω κάτι που νιώθω πως πρέπει να μπει και το σκέφτομαι ξανά απ' την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα, έχει να πέσει πολύ λίστα είναι η αλήθεια και πρέπει να οργανωθώ για να μην χάσω την μπάλα τελείως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Listomania, πολύ γουστάρω. Ακόμα κι αν αφορούν κατηγορίες που δεν έχω *ιδέα*, όπως τα comics...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κόμικς όπως έγραψα και στο άρθρο δεν θα τα καταφέρω τελικά. Τόσο μπέρδεμα που το να φτιάξεις λίστα παύει να είναι διασκέδαση.
    Αν σε ενδιαφέρει όμως θα έχω αρκετά κατατοπιστικές λίστες για Marvel και DC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή