Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

2009:THE YEAR ENDER.

Ένας μικρός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ - Γιώργος Λάνθιμος

Απέφυγα να της αφιερώσω πόστ όταν την είδα, γιατί γινόταν πανικός με το hype και έκρινα ότι άλλη μια αναφορά στη ταινία θα κούραζε και θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Επιπλέον ήθελα να το σκεφτώ καλύτερα. Τώρα που έχει περάσει καιρός είμαι σίγουρος για την επιλογή μου. Αυτή ήταν η καλύτερη ταινία που είδα σε σινεμά φέτος. Δεν της αξίζει κάν να μπεί σε σύγκριση με άλλες ελληνικές ταινίες του παρελθόντος. Καταφέρνει να είναι "ανοιχτή" σε ερμηνείες και συναισθήματα από τον θεατή όπως επιδίωκε ο σκηνοθέτης έχοντας όμως πολύ προσεγμένο σενάριο και δομή. Σχεδόν όλες οι σκηνές μου έχουν μείνει στο μυαλό. Με έβαλλε τελείως στον δικό της κόσμο για όσο διαρκούσε και σε πολλές σκέψεις όταν τελείωσε...


ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
THE CRYING LIGHT - Antony And The Johnsons

Περίμενα καιρό το επόμενο βήμα του Antony μετά το "I am a bird now" και δεν με απογοήτευσε. Κυκλοφόρησε πολύ νωρίς μέσα στο 2009 (τον είχα κατεβάσει και τον άκουγα ήδη απο την περσινή Πρωτοχρονιά!), αλλά η συνέχεια του έτους δεν επεφύλασσε κάποιο αλλό δίσκο να με συγκινήσει περισσότερο. Ο Antony πατάει γερά στα πόδια του και κάνει το τρία στα τρία στην δισκογραφία του. Ωραία κομμάτια και ενορχηστρώσεις, σπουδαία φωνή (Επιτέλους τον είδα και live φέτος!).
Ευχάριστες εκπλήξεις (με βάση και τις προσδοκίες μου) ήταν και δύο σόλο δίσκοι φέτος. Το Years Of Refusal του Morissey και το Julian Plenti is a Skyscraper του Paul Banks των Interpol.


ΚΑΛΥΤΕΡΟ KOMIK ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ:
20th CENTURY BOYS - Naoki Urasawa
&
ASTERIOS POLYP - David Mazzucchelli

Ήταν καλή χρονιά για τα κόμικς η φετινή. Mε νέα graphic novels από μεγάλα ονόματα (Footnotes in Gaza/Joe Sacco, The Book of Genesis/Robert Crumb, George Sprott/Seth, Pim and Francie/Al Columbia), εντυπωσιακές κυκλοφορίες ευρωπαϊκών και ιαπωνικών comics στα άγγλικα (You Are There/Jacques Tardi, A Drifting Life/Yoshihiro Tatsumi, The Photographer/Emmanuel Guibert) και άν μετρήσεις και τις επανεκδόσεις κλασσικών comics...πανικός! Κυρίως όμως για δύο πράγματα θα το θυμόμαστε το 2009. Για την έναρξη δημοσίευσης του 20th Century Boys και του Pluto στην Αμερική και για το Asterios Polyp.
Για τον Naoki Urasawa τα έχω γράψει και σε προηγούμενο ποστ μου. Μετά το αριστουργηματικό Monster μας ήρθαν φέτος δύο καταπληκτικές σειρές. Το Pluto που είχα διαβάσει και σε scanlation παλαιότερα και το 2oth Century Boys που υπόσχεται πολλά και έχει ήδη καταφέρει με τους τέσσερεις πρώτους τόμους να με κάνει να "κολλήσω" απίστευτα! Γίνεται θα μου πείς ότι πιάνει αυτός ο τύπος να είναι χρυσάφι; Προς το παρόν δείχνει ότι γίνεται και ειδικά το 20th Century Boys πάει να "χτυπήσει" το Monster.
To Asterios Polyp εκθειάστηκε από τους κριτικούς που σχεδόν ομόφωνα το ανακύρηξαν αμερικάνικο κόμικ της χρονιάς. Δικαίως μάλλον, αν και ήταν λίγο υπερβολικοί κάποια στα σχόλια τους (Jimmy Corrigan δεν είναι που να χτυπάτε τον κώλο σας κάτω!). Είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κόμικ, εντυπωσιακό σε επίπεδο storytelling το οποίο χρειάζεται πολλές αναγνώσεις για να το αφομοιώσεις πλήρως. Ας του δώσουμε τον χρόνο του...

2 σχόλια: