Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

TOP 5 MARVEL COMICS OF THE 80s.


1) DAREDEVIL: BORN AGAIN
by Frank Miller and David Mazzucchelli
7 issues (#227-233), 1 trade paperback (link)
Το run του Frank Miller στον Daredevil στις αρχές των 80's είχε γίνει ήδη κλασσικό. Ανανέωσε τον χαρακτήρα, δημιούργησε την Electra, τον Stick, την οργάνωση The Hand (όπου σε όλο αυτό το urban ninja στυλ βάσισε πολλές από τις ιστορίες του στον τίτλο) και έδωσε νέα προσωπικότητα στους ήδη υπάρχοντες villains Kingpin και Bullseye. Παίρνοντας μαθήματα από το Spirit του Will Eisner, πειραματίστηκε με το storytelling και την σύνθεση της σελίδας. Το run ήταν φρέσκο, γνώρισε επιτυχία και καθιέρωσε τον Miller. Αλλά το καλύτερο το κράταγε για αυτά τα 7 τεύχη της επιστοφής του στον τίτλο. Αρμονική συνεργασία με τον υπερταλαντούχο Mazzucchelli στο σχέδιο (και με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από το Electra:Assasin με τον άλλο θρύλο των 80s Bill Sienkiewicz), πιο τραγική προσσέγιση και η καλύτερη ηρωική "rise from the ashes" ιστορία που έχω διαβάσει ποτέ. Μόλις στο πρώτο τεύχος ο Kingpin έχει καταφέρει να διαλύσει κάθε τομέα της ζωής του Μurdock. Το μόνο που μένει στον ήρωα να κάνει είναι αυτό που ξέρει καλά. Να δοκιμάσει να ξανασηκωθεί στα πόδια του.


2) MOONSHADOW by J. M. DeMatteis and Jon J. Muth
12 issues, 1 trade paperback (link)
Κι όμως η δεκαετία του 80 ήταν η μοναδική στην οποία η Marvel είχε κάνει μια προσπάθεια να δημοσιεύσει και κάτι άλλο εκτός απο superhero τίτλους. Είχε φτιάξει το imprint ονόματι 'Epic Comics' στο οποίο εκτός απο "διαφορετικά" αμερικάνικα κόμικς, είχε φτάσει να δημοσιεύει και μεταφρασμένες δουλειές του Moebius (Incal, Blueberry κ.α) και του Katsuhiro Otomo (Akira). Πρωτόγνωρα ανοιχτόμυαλα πράγματα για την Marvel οποιασδήποτε δεκαετίας (εκτός από τα 60's που το house style της εταιρίας ήταν από μόνο του μια επανάσταση). Το κοινό δεν ανταποκρίθηκε, το imprint έκλεισε, το Moonshadow ξεχάστηκε. Ευτυχώς η Vertigo αγόρασε τα δικαιώματά του και το ανέσυρε από τη λήθη για ένα νέο κοινό. Μια συγκινητική coming of age ιστορία με αρκετά φανταστικά στοιχεία σε σενάριο του J.M.DeMatteis (πιο γνωστός για το Kraven's Last Hunt) και με το ωραιότερο painted σκίτσο που έχω δεί σε κόμικ. O Jon J. Muth δίνει μια απίθανη performance καθώς δεν πέφτει στην κλασσική παγίδα του painted "να είναι ρεαλιστικό", αλλά προσπαθεί με διάφορες τεχνικές να βοηθήσει την ιστορία. Διαμάντι.


3) UNCANNY X-MEN: FROM THE ASHES by Chris Claremont and Paul Smith
9 issues (#168-176), 1 trade paperback (link / ή ασπρόμαυρο εδώ)
Πρόκειται για Tον Flagship τίτλο της Marvel της δεκαετίας. Χάρη σε αυτά που έκαναν ο Claremont με τους Byrne, Cockrum, Smith και Romita JR στα 80s, μία απο τις όχι και πιο επιτυχημένες δημιουργίες των Stan Lee & Jack Kirby έγινε ο best selling τίτλος της βιομηχανίας των κόμικς για τα επόμενα 25 χρόνια. Μεγάλη επιρροή και ιστορική αξία. Είναι όμως τόσο καλά κομικς αν τα διαβάσει κάποιος με κριτικό και όχι νοσταλγικό μάτι σήμερα; Η αλήθεια είναι ότι πλέον το στύλ αφήγησης του Claremont ακόμη και στα κλασσικά storylines (Dark Phoenix Saga, Days of Future Past) κάπου ξενίζει. Τα 9 τεύχη όμως του Paul Smith μοιάζουν φρέσκα σχετικά με τα υπόλοιπα. Σαφώς αυτό οφείλεται στο ταλέντο του σχεδιαστή αλλά και ο Claremont γράφει κάποια από τα καλύτερα σενάρια του εκείνη την περίοδο. Morlocks, mohawk Storm, Wolverine & Rogue solo και η επιστροφή της Phoenix (sort of). Αυτά τα τεύχη κρατάω και επισκέπτομαι συχνότερα από όλο το θρυλικό run του Claremont.


4) THE INCREDIBLE HULΚ: JOE FIXIT SAGA by Peter David and Jeff Purves
21 issues (#347-367), 2 trade paperbacks (Links 1,2 /συν κάποια τεύχη απο τα vol.2&5)
Άλλο ένα τεράστιο σε έκταση run σαν το προηγούμενο. O Peter David ξεκίνησε στον τίτλο το 1987 και έμεινε στον τίτλο για τα επόμενα 12 χρόνια. Θα μπορούσα να το εντάξω στα 90s και να "σώσω" κάπως την λίστα που είχα κάνει για την Marvel εκείνης της δεκαετίας αλλά τα επειδή τα καλύτερα τεύχη ανήκουν στα 80s έχω ταυτίσει το run με τη συγκεκριμένη δεκαετία. Και ποια είναι αυτά τα καλύτερα τεύχη; Όταν ο David δουλεύει άψογα το characterization του γκρίζου, έξυπνου Hulk και τον στένει στο Las Vegas όπου υιοθετεί το όνομα Joe Fixit και εργάζεται σαν μπράβος για τα καζίνο. Απολαμβάνει τη ζωή εκεί, λειτουργεί σαν μια Id version του Banner ικανοποιώντας τις βασικές του επιθυμίες και έχοντας καταπιέσει το ανθρώπινο alter ego του. Με απλά λόγια ο Hulk περνάει καλά εκτός από όταν μεταμορφώνεται σε Banner που νιώθει ότι είναι απειλή για το lifestyle του. Διασκεδαστικά τεύχη που δείχνουν το χιούμορ του Peter David και κλιμακώνονται με την αναμέτρηση του Hulk με ένα villain ονόματι Madman.


5) STRIKEFORCE: MORITURI by Peter B. Gillis and Brent Anderson
20 issues, 1 trade paperback to be published (link)
Ήταν ντέρμπυ η 5η θέση της λίστας ανάμεσα σε Squadron Supreme και Morituri. Το πρώτο είναι μια παραδοσιακού στύλ καλοφτιαγμένη ιστορία της JLA. O Gruenwald δεν κατάφερε να την κάνει στη DC και χρησιμοποίησε το Marvel αντίστοιχο για να εξετάσει τι θα γινόταν αν η JLA προσπαθούσε να αλλάξει τον κόσμο στα πρότυπα μιας ουτοπίας. Κέρδισε όμως το δεύτερο, μια superhero/sci-fi σειρά όπου εθελοντές προκειμένου να βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον των εξωγήινων, κάνουν ένα ειδικό εμβόλιο που τους δίνει υπερδυνάμεις αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν το αντέχει, εντός ενός έτους το απορρίπτει και πεθαίνουν. Το Morituri ήταν απο αυτά τα κόμικς που έμοιαζαν διαφορετικά από τα σουπερηρωικά αλλά στην ουσία δεν ήταν και τόσο μακριά απο αυτά (παρόμοιο παράδειγμα της δεκαετίας: το Camelot 3000). Τα πρώτα 20 τεύχη πάντως μέχρι να φύγει ο Gillis (σε αυτά αναφέρομαι και μόνο) είναι καλογραμμένα, πλούσια σε πλοκή και με τον Brent Anderson (μετέπειτα γνωστό από το Astro City) στα καλύτερά του.


-Εδώ το top 5 μου από την Marvel της δεκαετίας των '90s

-Εδώ το top 5 μου από την Marvel της δεκαετίας των '00s


BONUS FEATURE!
SERIES I'M CURRENTLY ENJOYING FROM MARVEL:

Από τη νέα γενιά mainstream συγγραφέων o Jason Aaron είναι με διαφορά αυτός που με έχει κερδίσει περισσότερο. To Punisher Max παρόλο ότι βασίζεται εντελώς στις ιδέες του Ennis στον τίτλο προσθέτοντας λίγο από Daredevil του Miller είναι εθιστικό, ενώ μου άρεσε και το φετινό του X-men event, The Schism από το οποίο προέκυψε και αυτος ο νέος τίτλος. O Wolverine μαζί με την Kitty Pryde ξαναστήνουν τη σχολή για μεταλλαγμένους νέους σε μια σειρά που διαβάζεται σαν μείξη των New X-men του Morrison και της Generation X των Bachalo-Lobdell. Μέχρι στιγμής άκρως διασκεδαστικό (ελπίζω να μην του κόψουν τη φόρα μπλέκοντας το σε άσκοπα crossovers).

3 σχόλια:

  1. Εφόσον "κολλάει" κάπως και με την ανάρτηση, ας μοιραστώ και αυτό το απίστευτα fun illustration με τους χαρακτήρες της Marvel.

    Top 100 Marvel Favorite Characters

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά πεντάδα. Βέβαια αν ρώταγες εμένα θα έλεγα Miller παντού για εκείνη την δεκαετία. Δύσκολα θα μπορούσα να αφήσω έξω το πρώτο του run στο Daredevil και το Elektra:Assassin. Ακόμη και στο UXM: From The Ashes για το οποίο γράφεις μπορείς να πεις πως είχε επιρροή. Αυτό αποτέλεσε συνέχεια του Wolverine που έκανε μαζί με Claremont. Από Epic, αν έπρεπε να σκεφτώ κάτι άλλο από το Elektra:Assassin αυτό θα ήταν το Marshall Law κι όχι το Moonshadow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχη παρατήρηση, όντως αν το σκεφτείς (ειδικά στο storyline της Ιαπωνίας) υπάρχει επιρροή από storytelling Frank Miller! Marsall Law δεν μου είπε κάτι, Electra:Assasin παραείναι χαοτικό. Στο πιο χαμηλών προσδοκιών Daredevil:Love and War απόλαυσα περισσότερο τη συνεργασία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή