25) CHILDREN OF MEN
24) THE INCREDIBLES
23) LAST DAYS
22) UNBREAKABLE
21) HEDWIG AND THE ANGRY INTCH
20) THE DARK KNIGHT
19) CONFESSIONS OF A SUPERHERO
18) LOVE ACTUALLY
17) CLOSER
16) SUPERBAD
15) AMERICAN SPLENDOR
14) BROKEBACK MOUNTAIN
13) SPIRITED AWAY
12) AMELIE
11) BOWLING FOR COLUMBINE
10) PERSEPOLIS
09) REQUIEM FOR A DREAM
08) KILL BILL/DEATH PROOF/INGLOURIOUS BASTERDS *
07) THERE WILL BE BLOOD
Μπορεί να μην είναι σωστό να αναθεωρώ τη λίστα μετά την δημοσίευση, αλλά επειδή είναι θέση που δεν επηρρεάζει την ψηφοφορία θα το κάνω. Οπότε έξω το Vanilla Sky, μέσα το Children of Men. Την είδα 4 μέρες πρίν και δεν μπορώ να την βγάλω από το μυαλό μου.
Δεν είμαι fan της Pixar αλλά μία το hype κάθε φορά, μία ότι είναι εύπεπτα, έχω δεί σχεδόν όλα τα έργα της. Οι Fantastic Four είναι άνετα το καλύτερο. Εεεμ, οι "Απίθανοι" εννοώ. Η ένωση Disney και Marvel έγινε πρώτα εδώ. Προφητικό.
23) LAST DAYS
Τι θέλατε; άλλη μια τυπική βιογραφία Hollywood αλά Ray? Προτιμώ αυτή την χαμηλών τόνων ταινία με τον Kurt χαμένο να μουρμουρίζει και να κόβει βόλτες στο δάσος. Πολύ απλά γιατί με έπεισε.
22) UNBREAKABLE
Το superheroes in real life δεν είναι και η πιο πρωτότυπη ιδέα αλλά έδω ο Shyamalan είναι στην καλύτερη φόρμα του ως σκηνοθέτης. Δηλαδή, ατμόσφαιρα, καλοί ρυθμοί και ανατροπές στο σενάριο πρίν γίνει κλισέ του εαυτού του και σταθερός υποψήφιος των rasberry awards.
21) HEDWIG AND THE ANGRY INTCH
Έστω και αν προέρχεται 25 χρόνια αφού έχει πεθάνει το είδος, αξίζει να συγκαταλέγεται στα κορυφαία rock musicals. Άλλα αξιοπρεπή musicals της δεκαετίας ήταν το Moulin rouge που έμεινε οριακά εκτός λίστας, αλλά και το Across the Universe.
20) THE DARK KNIGHT
Ήταν η δεκαετία των supehero movies για το Ηollywood και αυτό ήταν το αποκορύφωμα. O Nolan κάνει ένα καλοφτιαγμένο Blockbuster και φέρνει τη μόδα του grim n gritty 20 χρόνια μετά από τα κόμικς στις ταινίες. Μακράν πιο πιστός στο χαρακτήρα και στο ύφος του κόμικ από τον Burton. Και μην ξαναλέμε πάλι για τον Heath Ledger....
19) CONFESSIONS OF A SUPERHERO
Πέρασε απαρατήρητο αλλά αξίζει πραγματικά να δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ για άνεργους ηθοποιούς που ντύνονται χαρακτήρες από ταινίες και για μεροκάματο ποζάρουν με τουρίστες στη Ηollywood Βoulevard. Εξαιρετικά ενδιαφέρον και συγκινητικό.
18) LOVE ACTUALLY
Μπορεί κάποιος να το πεί μελιστάλαχτο και γλυκανάλατο αλλά είναι και η ιδανική ταινία να δείς όταν είσαι σε τέτοιο mood. Καλογραμμένο με ωραίο cast και destined to be classic για Χριστουγεννιάτικες βραδιές. Christmas is all around...
17) CLOSER
Θεατρικό έργο που το κουβαλάει άψογα η πρωταγωνιστική τετράδα με αποκορύφωμα τον Clive Owen. Διάλογοι που σου μένουν και σύνθετο σενάριο. Στις σχέσεις των ανθρώπων ποτέ τα πράγματα δεν είναι απλά. Ο 'Πρωτάρης' είναι από τα αγαπημένα μου έργα και χαίρομαι που ο Nichols μετά απο τόσα χρόνια κάνει μια δεύτερη καλή ταινία.
16) SUPERBAD
Έφηβοι, πλαστές ταυτότητες για ποτά, τρελά πάρτυ, η ελπίδα ότι θα έχεις γαμήσει πρίν τελειώσει η βραδιά και αστεία με πούτσους. Το ξέρω δεν σε έπεισα για το βάθος του αλλά είναι από τα καλύτερα στο είδος του με καλό σενάριο, καλές ερμηνείες, και ένα τέλος που η αλήθεια του δεν ξεχνιέται εύκολα...
15) AMERICAN SPLENDOR
Πολύ έξυπνη μεταφορά του κόμικ, μισό ντοκιμαντέρ μισό fiction. Αν το σκεφτείς καλά, δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Παρά τον πολύ καλό Paul Giamatti, δεν θα γινόταν να μήν παίζει στην ταινία και ο Harvey Pekar. Μάλλον κατώτερο απο το Crumb αλλά ανώτερο απο το Ghostworld.
14) BROKEBACK MOUNTAIN
Ε τι να κάνουμε τώρα που το καλύτερο love story της δεκαετίας ήταν με καουμπόηδες? Να μην το πούμε? Εξαιρετική φωτογραφία και ερμηνείες. Έπρεπε να πάρει το όσκαρ, αλλά η ακαδημία δεν τόλμησε. Όχι ότι έχει σημασία βέβαια...
13) SPIRITED AWAY
Παρόλο ότι διαβάζω manga, δεν μου αρέσουν τα anime. To να τα θεωρεί αλληλένδετα κάποιος, είναι από τα μεγαλύτερα misconceptions ever. Αυτή η ταινία όμως με έκανε έστω για λίγο να αλλάξω γνώμη. Φαντασία, καταπληκτικό animation και χρώματα... απλά μην νομίζετε ότι όλα τα anime είναι έτσι.
12) AMELIE
Ένα γαλλικό έργο που ξέφυγε από την εσωστρέφεια και βασιζόμενο στον αέρα και την ατμόσφαιρα του πάντα ελκυστικού Παρισιού κατάφερε να είναι φρέσκο, χαρούμενο και αναζωογονητικό για τον γαλλικό κινηματογράφο. Η Αndrey Τotou είναι απολαυστική και το soundtrack ονειρικό. Το επόμενο έργο του J.P. Jeunet 'Aτέλειωτοι Aρραβώνες' μου άρεσε επίσης.
Όταν το είχα πρωτοδεί με είχε εντυπωσιάσει. Συγκινητικό και ταυτόχρονο τρομακτικό, με κλασσικές σκηνές και cameos, παραμένει ΤΟ ντοκιμαντέρ της δεκαετίας και η πιό ολοκληρωμένη προσπάθεια του Michael Moore Αλλά μετά κατέληξα ότι υπάρχουν πιό ενδιαφέροντες τρόποι to get your political point across όπως η επόμενη ταινία...
10) PERSEPOLIS
Το success story της δεκαετίας για τα γαλλικά κόμικς. Η ιστορία της Satrapi είναι ανθρώπινη, προσωπική και πολιτική ταυτόχρονα. Παρά τη βιομηχανία της pixar και των anime αυτή είναι η καλύτερη ταίνια κινουμένων σχεδίων εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γιατί πολύ απλά τα κινούμενα σχέδια εδώ δεν εντυπωσιάζουν μόνο οπτικά, αλλά μεταφέρουν τέλεια την ιστορία κάνοντας την να φαίνεται παγκόσμια.
09) REQUIEM FOR A DREAM
Αυτή η ταινία - άσκηση ύφους έκανε σταρ τον Aronofsky και είναι άρρηκτα δεμένη με την δεκαετία των 00s. Όχι το πιό δυνατό σενάριο, αλλά εντυπωσιακή σκηνοθεσία με αποκορύφωμα την κινηματογραφική δύναμη των τελευταίων 20 λεπτών. Επίσης το χαρακτηριστικότερο μουσικό soundtrack των 00ς.
08) KILL BILL/DEATH PROOF/INGLOURIOUS BASTERDS *
Και εκεί που όλοι τον είχαν για ξεγραμμένο, ο Tarantino ακομπλεξάριστος όπως πάντα έκανε το comeback με τρεις τρομερές, άκρως διασκεδαστικές ταινίες (παρά το πετσόκομμα των studio σε Kill bill/Grindhouse). To fun και ο φόρος τιμής είναι ο απώτερος στόχος του και το καταφέρνει μια χαρά. Απο τις τρείς ευχαριστήθηκα πιο πολύ το Death Proof.
07) THERE WILL BE BLOOD
Όταν προσπαθέις να συνδυάσεις το Citizen Kane με την δομή και το ύφος των μεγάλων ταινιών του Coppola της δεκαετίας του 70 προσθέτοντας πινελίες Kubrick στο τέλος και δεν αποτυγχάνεις, τότε απλά είσαι μεγάλος σκηνοθέτης. Οι προηγούμενες ταινίες του, δεν μου είχαν πεί τίποτα ιδιαίτερο αλλά εδω (με τη βοήθεια του Daniel Day Lewis) φτιάχνει μια μεγάλη ταινία απο όλες τις απόψεις. Απλά επειδή είναι απο τους ελάχιστους που το προσπάθησαν.
06) MATCHPOINT/VICKY CHRISTINA BARCELONA *
06) MATCHPOINT/VICKY CHRISTINA BARCELONA *
Πως καταφέρνει στην ηλικία του να μας δίνει ακόμη τέτοια έργα δεν μπορώ να το καταλάβω..Η απόφαση να γυρίσει ταινία μακριά απο τη Νέα Υόρκη φαίνεται πως τον αναζωογόνησε και από το βαρύ λονδρέζικο δράμα Matchpoint στο ανέμελο μεσογειακό Viky cristina έδειξε οτι κατέχει ακόμα πλήρως την τέχνη του κινηματογράφου. Το Anything Else απο τις αρχές της δεκαετίας που είναι πιο κοντά στο συνηθιμένο του ύφος ήταν επίσης εντυπωσιακό.
05) THE ROYAL TENENBAUMS/THE LIFE AQUATIC *
04) OLDBOY05) THE ROYAL TENENBAUMS/THE LIFE AQUATIC *
Τι να πώ; Τον λατρεύω τον Wes Anderson με το φρέσκο βλέμμα του, τα στυλιζαρισμένα πλάνα του και τους δυσλειτουργικούς χαρακτήρες στα έργα του. Μου αρέσει από το Bottle Rocket αλλά με αυτά τα δύο έργα πραγματικά ωρίμασε και καθιερώθηκε ως η πιό ενδιαφέρουσα νέα φωνη στον αμερικάνικο κινηματογράφο. Μεγάλο ταλέντο και endlessly rewatchable έργα.
How about a big statement? Η καλύτερη ταινία βασισμένη σε κόμικ όλων των εποχών. Όσο έχω διαβάσει το manga ήταν ενδιαφέρον, αλλά στην ταινία του ο Chan-Wook Park καταλαβάινοντας τους διαφορετικούς κώδικες κάθε μέσου προσφέρει νέα πνοή στην ιστορία και παραδίδει ένα συγκλονιστικό έργο που σε καθηλώνει μέχρι το τέλος.
03) HIGH FIDELITY
02) ETERNAL SUNSHINE OF A SPOTLESS MIND
01) MULHOLLAND DRIVE
BONUS LISTS:
OVERRATED MOVIE OF THE DECADE:
LORD OF THE RINGS TRILOGY
WORST MOVIE OF THE DECADE:
03) HIGH FIDELITY
Έκτος απο τη λεπτομέρεια οτί δεν είχα πρώην την Catherine Zeta Jones, το έργο που ταυτίστηκα και ένιωσα να μιλάει για τη ζωή μου περισσότερο από τη δεκαετία που πέρασε. Είμαι σίγουρος ότι έκανε πολλούς να νιώσουν έτσι και απο διαφορετικές γενιές. Πολύ καλό ρυθμό στην κωμωδία, αξέχαστες σκηνές και διάλογοι και τρομερό cast. Ο ορισμός της καλής ρομαντικής κωμωδίας.Υ.Γ. Το είχα ψυλιαστεί ότι χαλάνε οι δίσκοι αν τους στοιβάζεις κατακόρυφα...
02) ETERNAL SUNSHINE OF A SPOTLESS MIND
Ένα έργο που είναι καλύτερα να δείς όταν είσαι sober συναισθηματικά. Με βάση το καλύτερο σενάριο της δεκαετίας και το όραμα του Gondry σε πάει πέρα από τη θλίψη ενός χωρισμού και τη χαρά του έρωτα στην αλήθεια των σχέσεων. Xρησιμοποιεί τις πιό περιέργες αφηγηματικές τεχνικές για να ορίσει την σχέση με τις πιό απλές. Αρχή, μέση,τέλος.
01) MULHOLLAND DRIVE
Σ' όλη την καριέρα του ο David Lynch πρωτοπορούσε και προσέφερε νέους κώδικες και τρόπους αντίληψης του σινεμά. Και όλα οδηγούσαν εδώ. Είναι ένας απο τους 5 αγαπημένους μου σκηνοθέτες και αυτή είναι η καλύτερη του ταινία. Προιόν ελέυθερης κινηματογραφικής σκέψης, αυτό το έργο σχόλιο πάνω στο Hollywood και τα όνειρα του, μεταφέρει καλύτερα απο ποτέ τις ιδέες του και είναι ένα από τα πραγματικά αριστουργήματα της δεκαετίας.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ SEAGAZING: Βαθμούς παίρνουν μόνο οι 20 πρώτες ταινίες, με τους βαθμούς της θέσης 06 να πηγαίνουν στο Matchpoint και της θέσης 05 στο Royals Tenenbaums. Για την θέση 08 οι βαθμοί πάνε στο Kill Bill αν μετράει σαν μία ταινία ενώ αν αποφασίσεις να τις μετρήσεις ξεχωριστά προτιμώ να δώσω τους βαθμούς στο Death Proof.
BONUS LISTS:
LORD OF THE RINGS TRILOGY
Το πρώτο μέρος μετριότατο. Ελπίζοντας ότι θα είναι καλύτερο είδα και το δεύτερο μέρος. Ήταν τραγικό. Το hype όμως και τα Oscar με οδήγησαν να δώ και το τρίτο μέρος. Δεν γαμιέται λέω, να το δώ ολόκληρο για να έχω συνολική άποψη. Βαρέθηκα τη ζωή μου. Πολύς ντόρος για μια σειρά ταινιών που δεν έφτασε ούτε καν την δεύτερη τριλογία Star Wars. Δεν με άγγιξε ΚΑΘΟΛΟΥ.
WORST MOVIE OF THE DECADE:
To Α.Ι. μου άλλαξε τη ζωή. Κανονικά έπρεπε να του αφιερώσω ολόδικό του πόστ. Το είχα δεί σινεμά και έπαθα τέτοιο στραπάτσο (όχι μόνο εγώ, όλο το σινεμά γέλαγε και γιουχάιζε) που μετά έγινα πολύ επιλεκτικός στις ταινίες που βλέπω. Με έκανε να ακούω γνώμες και να το ψάχνω από πρίν ώστε να αποφύγω παρόμοια εμπειρία. Σίγουρα με βοήθησε να γλυτώσω πολλές μαλακίες που γενικά θεωρούνται φαβορί για την χειρότερη ταινία της δεκαετίας (Gigli, Battlefield Earth και πολλά άλλα). Από όσες είδα όμως είναι άνετα η χειρότερη. Ο Spielberg πηδάει το πτώμα του Stanley Kubrick παίρνοντας κάποιες ακατέργαστες αλλά ενδιαφέρουσες ιδέες του μεγάλου σκηνοθέτη και τις διαστρεβλώνει μέσα από το "σκηνοθετικό του όραμα" (μπρρρ). Κολλημένος στα παιδικά του χρόνια προσπαθεί να συνδυάσει το 2001:A Space Odyssey με τον E.T., καπελώνοντας με τις ανέμπνευστες ιδέες του το έργο του Kubrick. Προκύπτει κάτι σαν άσχημη μεταφορά του Πινόκιου (ναί, αυτόν με την ξύλινη μύτη εννοώ) επειδή το μυαλό του δεν μπορεί να λειτουργήσει παραπέρα. Όταν ένας απλά τεχνικά καλός σκηνοθέτης προσπαθεί να επιβληθεί ως auter και να αποδείξει ότι σκέφτεται. Το αποτέλεσμα τον ξεβρακώνει και δείχνει πόσο μικρός είναι. Η ταινία δικαίως έχει ξεχαστεί από όλους αν και εγώ ακόμη δεν έχω ξεπεράσει το τραύμα...