Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

DERREN BROWN IS A GENIUS.

Δεν ξέρω πώς ακριβώς να τον περιγράψω σε κάποιον που δεν τον γνωρίζει. Όχι ακριβώς ταχυδακτυλουργός, ούτε ¨μάγος", το Illusionist ταιριάζει μάλλον καλά. Κάνει αρκετά χρόνια εκπομπές στην Αγγλική τηλεοράση και είναι πολύ γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δίκαια αφού από όλους που κατά καιρούς κάναν καριέρα σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο τον βρίσκω μακράν τον καλύτερο. Είχα κολλήσει κάποια εποχή και είχα δεί όλα τα επεισόδια της σειράς του αλλά και κάποια specials. Ο ίδιος περιγράφει το show του ώς "a combination of magic, suggestion, psychology, misdirection and showmanship".

Αν δεν είσαι "κολλημένος" του στύλ: "Αυτά είναι όλα παραμύθια"/ "Είναι όλοι στημένοι ηθοποιοί" και διάφορα παρόμοια και του δώσεις μια τίμια ευκαιρία πιστεύω θα σε ενθουσιάσει. Ούτε ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι αληθινά, το κύριο εργαλείο του είναι η παραπλάνηση του μυαλού (βέβαια στήσιμο με ηθοποιούς δεν υπάρχει). Αν δεν είσαι προκατειλημένος θα απολαύσεις ένα αξέχαστο show. Απλά πρέπει χωρίς να χάσεις την λογική και κριτική σου σκέψη να τον αφήσεις να καθοδηγήσει το μυαλό σου. Αυτό δεν κάνεις με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες?

Τρία βιντεάκια από τη σειρά του για να πάρεις μια γεύση αν σου αρέσει...

...ώστε μετά να μπορείς να προχωρήσεις στα Special ωριαία επεισόδια που είναι και τα αριστουργήματά του. Βρές και παρακολούθησε το ακόλουθο top 5 (έχω αποφύγει spoilers):
-Russian Roulette (όπου μέσα από μια σειρά πειραμάτων διαλέγει κάποιον που θα οπλίσει το όπλο με το οποίο θα παίξει ο Derren Brown ρώσικη ρουλέττα Live στην τηλεόραση)
-The Heist (όπου ωθεί καθημερινούς ανθρώπους σε παραβατική συμπεριφορά με αποκορύφωμα ότι τους βάζει να ληστεύουν μια χρηματαποστολή)
-How To Win The Lottery (όπου βρίσκει σε Live σύνδεση τους αριθμούς της αγγλικής λοταρίας και μετά εξηγεί πώς το έκανε)
-How To Take Down A Casino (όπου υπολογίζει το τρόπο λειτουργίας της ρουλέττας και αποφασίζει να ποντάρει ένα τεράστιο ποσό σε ένα νούμερο)
-Something Wicked This Way Comes ( μια live παράστασή του σε κοινό για να ξέρεις πώς είναι στη σκηνή μπας και περάσει καμμιά μέρα από τα μέρη μας)

Δες τα και μετά τα συζητάμε αναλυτικότερα. Δεν ήθελα να καταστρέψω το μυστήριο. Ο άνθρωπος έχει τεράστιο ταλέντο. Θυμήθηκα να γράφω άρθρο γι αυτόν προχτές που έφτιαχνα το αφιέρωμα στον Fellini. Είμαι σίγουρος ότι ο ιταλός σκηνοθέτης θα τον λάτρευε.

3 σχόλια:

  1. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι το Hero at 30.000 feet. Άψογο αλλά σε καμμία περίπτωση μην αρχίσεις με αυτό. Πρέπει να σε έχει ήδη κερδίσει ο Derren Brown για να το απολάυσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι, είναι! Και ο τρόπος που τα παρουσιάζει.. μιλάμε για ΤΟΝ Showman!!
    Άμα σου άρεσαν videakia δοκίμασε τα specials.

    ΑπάντησηΔιαγραφή