Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

TOP 5 MARVEL COMICS OF THE 90s.

Ή ΑΛΛΙΩΣ...
ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΑ "TOP 5 MARVEL COMICS OF THE 90s."

Τελικά όντως ήταν άθλια περίοδος τα 90s για την Marvel. Τι να πείς για μια δεκαετία που στις αρχές μεσορανούσε ο Liefield, μετά πήγε στην Image, ξεχάστηκε και όταν η Marvel θέλησε να κάνει revamp τους βασικούς της ήρωες τους έδωσε πάλι στο Liefield! Την ίδια εποχή που η DC έχτιζε την Vertigo και αποκτούσε τουλάχιστον ένα καλλιτεχνικό άλλοθι, η Marvel επένδυε σε εξώφυλλα με ολογράμματα και σε άλλα gimmicks που θα έκαναν τα τεύχη της συλλεκτικά. Οι X-men παρά την αποχώρηση του Claremont κυριαρχούσαν και με τους κάπου 15 τίτλους τους κρατούσαν την Marvel στην πρώτη θέση των πωλήσεων ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες υπέφεραν από άθλια runs. Ατάλαντοι δημιουργοί και εκδότες, μηδενική έμνευση και ιδέες και μέσα σε όλα προέκυψε και ο κίνδυνος χρεωκοπίας της εταιρείας απο κακοδιαχείρηση.

Την έζησα αυτή την δεκαετία, διάβασα πολλά κόμικς αλλά ξανακοιτώντας απο απόσταση δεν βρίσκω πολλά που να αξίζουν αναφοράς. Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με την Marvel των 90s μόνο από ιστορικής πλευράς είτε σε σχέση με την Image, ή για το το Speculator Boom με τους συλλέκτες. Απο κόμικς λίγα πράγματα. Μια λίστα με τα χειρότερα της δεκαετίας θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά δεν θέλω να είμαι αρνητικός. Σκέφτηκα και βρήκα δύο κόμικς που ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο βούρκο των 90s.


UNTOLD TALES OF SPIDER-MAN by Kurt Busiek and Pat Olliffe
25 issues, 1 trade paperback που μαζεύει μόνο τα 8 πρώτα τεύχη (link)
Ο Busiek είναι ίσως ο μοναδικός σεναριογράφος που ανέδειξε η Marvel στα 90s. Δεν είναι σπουδαίος, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Όλη η καριέρα βασίζεται σε ένα πράγμα: στον ρετρό τρόπο γραψίματος του. Μέχρι και στην προσωπική του δημιουργία Astro City προσπαθεί να πίασει το στύλ και το ύφος των σουπερηρωικών κόμικς που διάβαζε μικρός. Απλά μην περιμένεις ποτέ κάτι μοντέρνο από τα κόμικς του. Εδώ που σύμφωνα με το concept της σειράς καταπιάνεται με τις early years περιπέτειες του Spider-Man κάνει την καλύτερή του δουλειά για μένα (πάντα θεωρούσα το Marvels υπερτιμημένο). Σε μια τραγική εποχή για τα κόμικς του Spider-Man (Clone Wars και όχι μόνο) αυτή η ρετρό σειρά, φόρος τιμής στις ιστορίες των Lee-Ditko φάνταζε περιέργως φρέσκια σε σχέση με τα υπόλοιπα comics της εταιρείας και έδειξε πως πρέπει να γράφεται σωστά ο χαρακτήρας. Πολύ ευχάριστα τεύχη αν και δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην προτιμήσεις να διαβάσεις την original σειρά των 60s...


EARTH X by Jim Krueger, Alex Ross and John Paul Leon
13 issues, 1 trade paperback (link)
Το Earth X είναι βασικά το Kingdom Come (Mark Waid/Alex Ross) εφαρμοσμένο στο Marvel Universe. Η Marvel έχει όμως χαρακτήρες που μου αρέσουν περισσότερο και το Universe της είναι καλύτερα δομημένο για να εφαρμοστεί αυτή η αρχική ιδέα. Το σενάριο αν και "κλέβει" στοιχεία απο πολλά superhero comics του παρελθόντος, είναι πιο ικανοποιητικό απ'ότι περιμένεις (με βάση και την μικρή προυπηρεσία του συγγραφικού διδύμου) και το σκίτσο με εντυπωσίασε. Δίνει μια ιδιαίτερη σκοτεινή ατμόσφαιρα και ταιριάζει περισσότερο στο concept από το να το σχεδίαζε ο Alex Ross. Γενικά μου αρέσει περισσότερο από τα άλλα δύο μεγάλα projects που είχε εμπλακεί ο Ross στα 90s (Marvels, Kingdom Come). Κυλάει κάπως αργά στην αρχή είναι η αλήθεια αλλά όταν έρχεται η κορύφωση σε γεμίζει σε κάθε fanboyστικο επίπεδο. Ακολούθησαν άπειρα sequels στην συνέχεια (Paradise X, Universe X) με τα οποία δεν ασχολήθηκα καθόλου. To Earth X όμως ακόμα το βρίσκω καλό κόμικ.

(Ευτυχώς στα 00s πήγαν λίγο καλύτερα τα πράγματα για την Marvel...)

6 σχόλια:

  1. Όχι, ειλικρινά, αν κάποιος έχει κάποια πρόταση να μου το πεί. Η χειρότερη δεκαετία της εταιρείας ποτέ. Τόσο από τα 00s όσο και από τα 80s και τα 70s υπάρχουν Marvel comics που μου αρέσουν. Εντάξει για τα κλασσικά 60s δεν το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hm... gia 5 lepta itan kalo to Generation X me Bachalo, Captain America me Waid/Garney?E, to Marvels tha to ebaza...
    ti allo...?
    psilotragiko...
    genika ta 90s einai i dekaetia poy i Marvel ebzaze MONO X-MEN. Xoris na kanei tipota spoydaio kai me aytoys. Isos na exei tryposei tipota kalo pros to telos tis dekatias poy na to skeftomaste os 00s.
    O Peter David sto Hulk 90s den itan? Alla pragmatika amfibalo pos tha moy fenontoysan an ta ksanadiavaza.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ναι, με την DC μπορείς να σκεφτείς πως όλο και κάτι καλό θα έχεις ξεχάσει ενώ με την Marvel αυτής της περιόδου είσαι σίγουρος πως αυτό αποκλείεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ilias kyriazis:
    Ναι, ασχολιόταν ΜΟΝΟ με X-men και με τραγικές ιστορίες Spider-man. Οι χαρακτήρες Avengers (Captain America, Iron Man, Thor) ήταν τελείως παραπεταμένοι και uncool. Τα ίδια και με FF. Ασχολήθηκε μαζί τους μόνο με το Ηεroes Reborn που έχει μείνει μόνο σαν ανέκδοτο.
    Avengers των Busiek/Perez ήταν για λίγο κάπως διασκεδαστικοί αλλά για εντελώς ρετρό λόγους.
    Peter David καλό run στο Hulk αλλά το μετράω για 80s.
    Η δεκαετία φαίνεται απο τον Daredevil. Ακόμη και αυτός ο χαρακτήρας που έχει σχεδόν διαχρονικά στην ιστορία της Marvel κάλα runs στα 90s δεινοπάθησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρετε κάτι; Είχα ξεχάσει πως η Epic ήταν της Marvel. Λες και την είχα διαγράψει την σχέση. Και στα '90s έβγαλε ένα Elektra Lives Again, μερικά Marshal Law κοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή