Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

GIGANTO BOOKS RANKED.

GIGANTO BOOKS (εδώ το site της εταιρείας).

Την δημιούργησε ο Τάσσος Παπαιωάννου (εδώ το site του ως one man show) το 2003. Απο τις πλέον αξιόλογες εκδοτικές προσπάθειες για ελληνικά κόμικς με πολύ μεράκι και γούστο στις επιλογές της και τις εκδόσεις της. Κλείνει 7 χρόνια, οπότε ευκαιρία για μία αναδρομή σε μορφή λίστας.

Ιδού τα 7 καλύτερα comics της Giganto λοιπόν!


7) ΤΟΥΡΤΑ
by Ηλίας Κυριαζής & Τάσσος Παπαϊωάννου

Μια ψυχαναλυτική κουβέντα των δύο σχεδιαστών σε μορφή κόμικς. Ο καθένας ζωγραφίζει τον εαυτό του και απαντάει στις ερωτήσεις του άλλου. Άγχη, ανησυχίες και χιούμορ. Μικρό, αυτοτελές γλυκό σνάκ.




6) COMMON COMICS
by Παναγιώτης Πανταζής

Έχει βγάλει 5 τεύχη και συνεχίζει. Ενδιαφέρουσα σειρά με εμφανή βελτίωση από τεύχος σε τεύχος. Κάθε νέα κυκλοφορία της είναι και καλύτερη από τις προηγούμενες. Τα τεύχη 3,4,5 παρουσιάζουν ένα ενιαίο storyline, high point της σειράς. Προς το παρόν...








05) ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ: Victor Van Dread
by Βασίλης Λώλος

Το πρώτο αυτοτελές graphic novel της Giganto. Πολύ καλό και ατμοσφαιρικό αλλά ο Βασίλης Λώλος εξελίχθηκε στα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα το αμερικάνικο graphic novel του για την Oni, Last Call να είναι κλάσεις ανώτερο. Αλλά αν σε ενδιαφέρει να παρακολουθήσεις την πορεία του αρχίζεις εδώ.







04) POPULART
by Τάσσος Παπαϊωάννου

Το πρώτο τεύχος είναι ανθολογία από μικρές ιστορίες, σκιτσάκια και illustrations του δημιουργού. Το δεύτερο (σε παρόμοιο format με την "Τούρτα") είναι μια αυτοτελής ιστορία. Μου αρέσουν και τα δύο πάρα πολύ. Υπάρχει και ένα special μινι Artbook σε περιορισμένα αντίτυπα με τίτλο "Happy Birthday to me". Ελπίζω να συνεχιστεί όποτε κρίνει ο ίδιος.






03) SUBART COMICS
by Τάσσος Παπαϊωάννου, Ηλίας Κυριαζής, Κών Χρυσούλης, Βασίλης Μπίμπας, Βασίλης Λώλος, Ανδρεάς Παναγιωτόπουλος

Η ανθολογία που προηγουμένως είχε μορφή φανζίν και ουσιαστικά γέννησε τη Giganto. 3 τεύχη με μπόλικη δόση τρέλλας και αυτοσαρκασμού. Μοναδικό στύλ και σχεδόν ιστορικός τίτλος για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι τυχερός όποιος έχει προμηθευτεί ή διαβάσει το limited edition 24ωρο κόμικ του Subart με το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποχαιρέτησαν οι δημιουργοί το project.




02) BLAST COMICS
by Steve Pappas and too many artists to mention

Φόρος τιμής στα Marvel comics των 60s αλλά και στις ελληνικές εκδόσεις τους (αθάνατε Καμπανά!). Πάρα πολλοί σχεδιαστές δημιουργούν μέσα σε ένα τόμο ένα ολοκληρωμένο universe με διάφορους χαρακτήρες και ξεχωριστές ιστορίες αλλά καταφέρνουν να υπάρχει και η απαιτούμενη κλιμάκωση προς το τέλος. Σαν crossover μια εταιρείας που υπήρχε πάντα. Αν σου αρέσουν οι σουπερήρωες αγοράζεις με μάτια κλειστά. Στο project ήταν να συμπεριληφθούν και τα Giant-Size Fascists κόμικς του Κών Χρυσούλη τα οποία εκδόθηκαν ξεχωριστά λόγω άλλου κλίματος με την ανθολογία (δες εδώ, και εδώ). Έχουν πιο σατυρικό τόνο και αναφέρονται περισσότερο στην ελληνική νοοτροπία αλλά τα βρίσκω κι αυτά πάρα πολύ αξιόλογα.


01) KRAK KOMIKS
by Τάσος Μαραγκός

Ξεκάθαρα η καλύτερη ελληνική σειρά κόμικς τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο). Κάθε τεύχος περιλαμβάνει σε συνέχειες την κεντρική ιστορία "Hard Rock" (που κλείνει κάπως στο τεύχος 5) αλλά και κάποιες αυτοτελείς μικρές ιστορίες ή στριπάκια. Το "Hard Rock"είναι για τη ζωή του Μάρκου στη Σύρο ενώ διανύει την τελευταία χρονιά του Λυκείου και πρέπει να ετοιμαστεί για τις Πανελλήνιες. Καλοφτιαγμένοι και αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, χιουμοριστικές καταστάσεις, ενδιαφέρουσα απεικόνιση της ελληνικής πραγματικότητας και μπόλικο teenage angst. Ο Μαραγκός διοχετεύει στα κόμικς του στοιχεία που προέρχονται απο τα underground περιοδικά κόμικς των 60's μέχρι το Weirdo και το Hate και δείχνει να έχει πολλά ακόμη να πεί σαν δημιουργός. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

7 σχόλια:

  1. Αν και σνομπάρω (μαλακωδώς ίσως) το εγχώριο scene, το κρακ θα το τσεκάρω. Με έπεισες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, πιστεύω θα σου αρέσει. Τσέκαρε κάποια δισέλιδα από το blog του

    http://krakkomiks.blogspot.com/2010/07/crisis-kills-komiks.html

    http://krakkomiks.blogspot.com/2010/06/fuckin-summer-in-city.html

    http://krakkomiks.blogspot.com/2009/12/o.html

    χάζεψε και το site του να πάρεις μια ιδέα.

    Αν και το Hard Rock που δημοσιεύεται στα 5 πρώτα τεύχη του Krak είναι άλλη φάση όχι δισέλιδα. Είναι ολοκληρωμένη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, είμαι αντικειμενικός. Το Κρακ Κόμικς είναι κορυφή. Το Σάββατο θα πάρω και το Super Condom. Από τη σειρά "Όλα είναι Κόμιξς" που δημοσιευόταν στο Εννέα έχω χάσει πολλά ρε γαμώτο. Μόνο περιστασιακά έχω διαβάσει ιστορίες από εκεί, ότι πετύχαινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά ξεχωρίζω το Λώλο. Μου άρεσε απο το "9" όταν είχα πρωτοδεί δουλειές του. Η Γεννήτρια καλούτσικη, για πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά. Τώρα ψάχνω την ανθολογία που του χάρισε το βραβείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται πως ο Λώλος είναι πολύ καλός. Το καλύτερο και το πιο ολοκληρωμένο πράγμα που έχει κάνει θεωρώ ότι είναι το Last Call που αναφέρω. Ασπρόμαυρο graphic novel στην Oni αν και μου αρέσει το σκίτσο του όταν βάζει και χρώμα.

    Η ανθολογία που πήρε το βραβείο είναι το "5" μαζί με Becky Cloonan (Demo,American Virgin), Rafael Grampa (Mesmo Delivery) και τα ξαδέρφια Gabriel Ba και Fabion Moon (Casanova, Umbrella Academy). Το έχω, είναι πολύ καλό, αλλά είναι mini comic/fanzine δεν ξέρω κατά πόσο βρίσκεται εύκολα.
    Στην συνέχεια η ίδια ομάδα (χωρίς τον Grampa) έκανε το κόμικ τρόμου Pixu το οποίο πωλείται από την Dark Horse αλλά δεν το έχω διαβάσει για να σου πώ την γνώμη μου.

    Μου άρεσε πολύ το αφιέρωμα για McKean που έκανες, ξέχασα να στο γράψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω πάρει το Last Call (απο το TILT), αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμη.

    Το Pixu το έχω, το διάβασα, αλλά δεν με ενθουσίασε. Έχει βγεί και Pixu 2.

    Thanks για McKean !

    ΑπάντησηΔιαγραφή