Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

TOP 15 MOVIES OF THE 80s.


15) THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE & HER LOVER

Art house φιλμ με απίστευτη εμμονή στη φόρμα και στο στήσιμο των πλάνων αλλά ταυτόχρονα το πιο προσιτό από όλα τα έργα του Greenaway.








14) THE 4th MAN

Ολλανδικό ψυχολογικό θρίλερ από τον άνθρωπο με την πιο παρανοϊκή φιλμογραφία όλων των εποχών (δεν τόλμησα να βάλλω Robocop στη θέση του).








13) AMADEUS

Το κλασσικό οσκαρικό φορμάτ της επικής βιογραφίας διασήμου για τον Μότσαρντ. Τα σάρωσε όπως αναμενόταν αλλά ήταν και από τα καλύτερα του είδους.








12) WINGS OF DESIRE

Αν τοποθετείς ξεκάθαρα την πλοκή και τους χαρακτήρες πάνω απο το ύφος και την ατμόσφαιρα στις ταινίες μπορεί να μην το αγαπήσεις όπως εγώ αλλά αξίζει.








11) ZELIG

Ψευδοντοκυμαντέρ για έναν άνθρωπο που μεταμορφώνεται ανάλογα με τους ποιούς έχει δίπλα του. Από τα πιο αδικημένα έργα του Woody Allen.








10) DANGEROUS LIAISONS

Πολύ απλά το καλύτερο φιλμ στην κατηγορία "δαντέλα" (έργο εποχής) ever. Απίθανες ερμηνείες απο ολόκληρο το βασικό cast.








09) DO THE RIGHT THING

Διάσημο για τον φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο καταπιανόταν με φυλετικά θέματα και την αληθοφάνεια της γειτονιάς της ιστορίας.








08) STAR WARS EPISODE V: THE EMPIRE STRIKES BACK

Με τεράστια διαφορά το καλύτερο έργο του Star Wars saga και το μόνο που ακόμη και με αυστηρά κινηματογραφικά κριτήρια, οφείλεις να δείς . Και ας μην τελειώνει.








07) PARIS, TEXAS

Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί συγκινήθηκα και με ένοιαξαν τόσο χαρακτήρες για τους οποίους ήξερα τόσα λίγα. Και πως ένας σκηνοθέτης μπορεί να επικοινωνεί τόσα συναισθήματα με τόσο λίγα λόγια.







06) THE LAST TEMPTATION OF CHRIST

Το λατρεύω απλά δεν είναι πιο ψηλά στη λίστα γιατί το κυρίο ατού που έχει είναι το απίθανο σεναριακό twist του βιβλίου και όχι τόσο καθαροί κινηματογραφικοί παράγοντες.








05) WHEN THE WIND BLOWS

Η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων in my book. Βασισμένη στο επίσης αγαπημένο comic του Raymond Briggs. Για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Και το πυρηνικό ολοκαύτωμα.








04) THE SHINING

Οικογενειάρχης αρχίζει και τρελαίνεται και πάει να σκοτώσει την οικογένεια του. Αυτό είναι το σενάριο. Μία γραμμή. Το ότι βγήκε μια εξαιρετική ταινία δείχνει πόσο τεράστιος σκηνοθέτης ήταν ο Kubrick.







03) BLUE VELVET

Ο David Lynch στρέφει το βλέμμα του στη small town America και αγγίζει μια από τις κορυφές της καριέρας του. To φίλμ που είναι πιο κοντά σε αυτό που έκανε στην απίθανη τηλεοπτική του σειρά Twin Peaks.







02) RAGING BULL

Με τα χρόνια φάνηκε πόσο μεγάλο έργο είναι. Βιογραφία του μποξέρ Jake La Motta που γνώρισε τη δόξα με το να είναι ο εαυτός του και ακολούθως την παρακμή επειδή δεν προσπάθησε ποτέ να είναι κάτι άλλο.







01) ONCE UPON A TIME IN AMERICA

Πόσο αδικημένη ταινία. Ένα τεράστιο γκανκστερικό έπος που υπέφερε από πετσόκομμα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διανομείς (οι αρχικές 4,5 ώρες θεωρήθηκαν εμπορική αυτοκτονία). Αποτέλεσμα να κυκλοφορούν 3-4 versions εκεί έξω με τις μικρές σε διάρκεια να το καταστρέφουν. Αν δείς αυτη που πρέπει, το όραμα του Leone λάμπει σα διαμάντι. Ένα όραμα, που παρά το εύρος της σύλληψής του, o Leone είναι τόσο γνώστης του σινεμά που το μεταδίδει με μοναδική κινηματογραφική άνεση. Γιγάντιος σκηνοθέτης. Κάποια στιγμή είχα χάσει την πίστη μου στο μέσο και αυτή η ταινία με επανέφερε. Την πέτυχα τυχαία στην τηλεόραση, με μάγεψε και με ξενύχτησε όλο το βράδυ. Larger than life.


-Εδώ οι top 20 μου ταινίες μου από την δεκαετία των '90s

-Εδώ οι top 25 μου ταινίες μου από την δεκαετία των '00s


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

5 σχόλια:

  1. ταινιάρες, μία και μία όλες τους. χάρηκα πολύ την παρουσία του μάγειρα... στη λίστα, είναι από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες εβερ.

    welcome back man :-)
    (και μαίρη κρίσνα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είμαστε καλά. Για να μην ψάχνεσαι, Blade Runner και Brazil έχω αφήσει έξω. Ειδικά για το δεύτερο νομίζω με μισείς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχ, δεν είχα σκεφτεί ποιοί λείπουν, αλλά τώρα που το λες, όντως list needs moar gilliam :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ πετυχημένη η λίστα,την μόνη που δεν έχω δει είναι το WHEN THE WIND BLOWS, ευχάριστη έκπληξη το DO THE RIGHT THING, ενώ ίσως το The Belly of an Architect να ξεχώριζα από τον Greenaway.
    χρόνια πολλά κιόλας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A, When the Wind Blows πολύ ωραίο. Και με καλό soundtrack. Αξίζεις να το δείς όταν είσαι σε διάθεση (μπορεί να σε downιάσει). Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή